top of page
Vyhledat

Zkušenosti ruského zaměstnance České pošty

Čas od času nám posílají lidé zprávy ohledně jejich pracovních podmínek v současném krizí sžíraném kapitalismu, nebo se dozvídáme různé zajímavé příběhy ohledně jejich zaměstnání od lidí, které poznáváme ať už jako kontakty, nebo přímo na ulici, když distribuujeme naše magazíny. A jelikož se náš magazín Avantgarda zaštiťuje tím, že se jedná o magazín studentů a pracujících, tak bychom rádi tyto syrové zkušenosti studentů a pracujících s kapitalismem průběžně zveřejňovali, pokud budou skutečně zajímavé. Nemůžeme sice ověřit informace v těchto zprávách, nicméně můžeme použít naše media jako skutečnou tribunu proletariátu, pro vzájemnou výměnu zkušeností se systémem ve kterém žijeme, a proti kterému jako komunisté bojujeme. Pokud máte zájem, pošlete nám Vaše zkušenosti s životem v kapitalismu i Vy!


Následující text nám přišel jako anonymní hlasová zpráva od ruského zaměstnance České pošty, kterou jsme pro zachování její autentičnosti přepsali tak, jak skutečně zněla.




"Už (…) týdnů pracuji v České poště. A jak víte, že tam byly ty reformy, že tam uzavřeli víc než 300 poboček různých, a šli pryč, vyhodili víc než 500 pošťáků a pošťaček, tak já jsem myslel že je to jediný problém který tam byl, že trpí hlavně těch 500 lidí, kteří přišli o práci. Ale v podstatě je to mockrát složitější. Jaké jsou následky toho, že oni uzavřeli tolik poboček a vyhodili tolik lidí? Že lidé třeba vůbec nedostávají poštu, v jižních Čechách například, protože všechny ty rajóny oni prostě přidali těm pošťákům, kteří zůstali na těch poštách, a oni to nestíhají obcházet. Každý pošťák dříve měl jeden rajón, takže pracoval jenom v jednom místě a všechno věděl. No a pak jim přidali dva další rajóny, a teď každý pošťák chodí tři rajóny. Nejčastěji jsou to starší lidé, a nejčastěji to jsou pošťačky, ženy, a je to pro ně velmi těžké, a kvůli tomu oni odcházejí, i přestože ještě nejsou v důchodu. Takže oni přicházejí o roky praxe (pozn. kvůli výši důchodu). A oni teď plánují přidat ještě čtvrtý rajón a pátý rajón, a to už fyzicky není možné zvládnout ani pro mladého a zdravého člověka. Takže oni všichni odcházejí. A třeba v oddělení pošty, ve kterém pracuji já, v (…), tam nebude ani jeden pošťák ani pošťačka. Tam prostě nebude nikdo roznášet poštu, a lidé nebudou dostávat vůbec žádné dopisy, ani od soudu, ani od policie, prostě žádné. (…)


A chtěl bych říct, jak to u nás vyřídili v Rusku. My máme skoro stejnou situaci. Ale u nás nezavírají pobočky, ale výrazně zmenšili plat pošťáků, a oni kvůli tomu odcházejí. RTF, organizace Rossijskij trudovij front (Ruská dělnická fronta) se zorganizovali, vytiskli brožury a postery a pak je šli rozdávat do oddělení různých pošt, a to zafungovalo dobře. Protože hodně lidí mělo zájem o spolupráci s touto organizací a začali se organizovat a bojovat proti manažerům, kteří jim snížili platy, a jsou i fakt pozitivní důsledky toho."


137 zobrazení
bottom of page