top of page
Vyhledat

Volby v USA – Politické zemětřesení


„Celý svět slyšel tu zprávu TASSu,

Celý svět zanechal hovorů,

Celý svět vyskočil od rozhlasu…“


Takto by se dalo mluvit o výsledku amerických voleb. Celý svět již ví, že zvítězil miliardář Donald Trump. Mnoho lidí je zděšeno a mají na to právo, ale proč se děsit Trumpova vítězství?


Donald Trump dosáhl vítězství na základě kampaně plné amerického šovinismu, rasismu vůči černochům, latino-američanům, nenávisti k muslimům, ženám a homosexuálům. Život bude nyní o to těžší pro tyto extrémně utlačované části společnosti.


Je zde možno vysledovat paralelu s Brexitem, který též dodal fašistům jistou oporu a dodal jim novou energii. Trump sám není fašista, od fašismu má daleko, ale dláždí fašismu cestu. Trumpovo vítězství může zanést strach mezi americké pracující, nemluvě o mezinárodní situaci.


Ovšem je to i rána pro stabilitu vývoje amerického imperialismu, jehož by byla Clintonová zárukou. Trumpovo vítězství může způsobit zemětřesení na trhu a může i přispět k vzniku krize. Clintonová by pokračovala v zažitém schématu. Proč by pro ni měli lidé hlasovat? To, že Clintonová není Trump – není dostatečný argument, abychom Trumpa podporovali. Clintonová by pokračovala v dráze systému, který Trumpa přivedl k moci, pokračovala by v systému, který plodí ignoranci, nenávist a nerovnost a zoufalství. To jsou důvody, které Donalda dostaly do prezidentského křesla. U voličů Hillary Clintonové se dá pochopit, že chtěli dát hlas ženě, ale co by to znamenalo pro ostatní ženy? Pořád by se podporoval reakční režim v Saúdské Arábii, pořád by se podporovala politika škrtů a pořád by se útočilo na sociální zabezpečení. A tyto útoky nejvíce zasahují pracující ženy. Trump je personifikací rozhořčení amerických pracujících. Rozhořčení nad politikou současného establishmentu. Tato personifikace je ovšem dost nešťastná.


Trump své voliče zradí, jeho politika založená na excesech a velkohubých prohlášeních se nedá realizovat. Navíc, co nabídl Trump? Jedinou věc, kterou slíbil – je rasismus. V ostatních slibech si častokrát silně protiřečil a zdá se, že nemá nejmenší potuchy.


Již nyní probíhají nepokoje v Kalifornii, které odstartovalo Trumpovo vítězství. Stále je zde zbytek hnutí za Bernieho Sanderse a Jill Steinovou, zbytky Occupy Wall Street, budou pokračovat stávky zaměstnanců fast-foodů, dá se očekávat i odpor pracujících z řad imigrantů, Black Lives matter, Standing Rock… A to není všechno.


Trump sice bude bojovat za zájmy svého bloku kapitalistů, ale toto se nevyhne reakci ani jiných kapitalistů, ani amerických pracujících. Jedno je jisté, Ameriku i svět nyní čeká zemětřesení.


Přejeme našim soudruhům v USA i americkým pracujícím obecně plno sil do boje za spravedlivější budoucnost!

6 zobrazení
bottom of page