top of page
Vyhledat

Veľká Británia: zákon a neporiadok - kríza rozkladá trestné právo

Štrajky sú na vzostupe. Mobilizujú sa dokonca aj advokáti. Polícia varuje pred možnosťou nepokojov nad cenami potravín a paliva. Medzitým sa v štátnom aparáte objavujú praskliny. Revolučné explózie sa rysujú. Znovu zverejňujeme tento článok z 22. Júna, pôvodne zverejnený na socialist.net.



Spŕška ekonomických úderov smerovaná na robotníkov je predohra sociálneho výbuchu - možno vo veľmi blízkej budúcnosti. Vládnuce triedy si toto uvedomujú a snažia sa na to pripraviť.


Zákon o polícii, kriminalite, trestaní a súdoch je len jedna časť týchto príprav. Tento nový zákon ohromne rozšíril obmedzenia práva na protest a značne posilnil policajné právomoci.


Jeho odsúhlasenie bolo sprevádzané permanentným uvoľnením obmedzení na použitie zastaviť-a-prehľadať, vďaka čomu je ľahšie uskutočniť kontroly bez podozrenia zo spáchania trestného činu.


Minulý mesiac noviny The Times podali správu, že “Policajné zložky začali prípravy pre neporiadok cez leto popri obavách, že kríza životných výdavkov a iné faktory by mohli spustiť verejné nepokoje.”


Nedávno toryovci [Britskí konzervatívci a vládnuca strana – porn. prekl.] otvorene diskutovali obmedzenie práv na štrajk členov RMT [odbor pracovníkov železníc, námornej a pozemnej dopravy] za účelom prekaziť snahy o národné štrajkové akcie, ktoré prebehnú tento týždeň, a ktoré veľmi pravdepodobne vystriedajú ďalšie vlny.


Nanešťastie pre vládnucu triedu striktnejšie zákony a policajné prípravy nedokážu zadržať búrku, ktorá sa schyľuje. Toryovci sa správajú ako kráľ Canute snažiaci sa zadržať vlny.



Kriminalita na vzostupe


Praskliny v buržoáznom práve a poriadku sa objavujú už teraz kvôli neznesiteľnej ekonomickej situácii, ktorá sa dotkla mnoho ľudí.

Čerpacie stanice od januára zaznamenali 40% nárast odjazdov bez zaplatenia za palivo. Za prvý týždeň júna to bol skok o 22% v porovnaní s májom. Toto je len jeden príklad z mnohých.


Rečník AA [Britská motoristická asociácia] povedal: “Zlodej v tejto situácii je niekto, kto sa spolieha na jeho auto, motocykel alebo skúter, aby sa dostal do práce alebo ich jeho práca vyžaduje, ale jeho financie boli zničené krízou životných výdavkov. Krádež paliva sa stáva činom zúfalosti.”

Dokonca aj polícia si je vedomá limitov zákona konfrontovaného krízou. Hlavný inšpektor polície v máji skonštatoval, že policajti by nie vždy mali perzekvovať ľudí, ktorí sa uchýlili ku krádeži jedla, aby sa udržali nažive.

Aj keby chceli presadiť zákon, polícia nikdy nebola slabšia. Dnes sú policajné zložky chudšie o 10 000 príslušníkov v porovnaní s 2010, pred úspornými opatreniami toryovcov. V rovnakom období sa populácia Anglicka a Walesu zvýšila o 4 milióny, čo znamená, že menej policajtov má na starosti viac ľudí.


Po kaskáde škandálov je verejná dôvera v políciu je rekordne nízka. Menej ako polovica Londýnčanov si myslí, že polícia robí svoju prácu dobre. Situácia je ešte horšia v Manchestri, kde polícia zaznamenáva dvakrát viac sťažností na korupciu a sexuálne nevhodné správanie ako notoricky známa Metropolitná polícia v Londýne.

Toto ponecháva políciu vo veľmi slabej pozícii, najmä v krajine, ktorá sa spolieha na ‘policajnú činnosť na základe súhlasu’.


Otrasy v základoch


V auguste 2011 zastrelenie černocha políciou vyvolalo obrovské nepokoje znásobené vládnymi škrtmi a ekonomickými ťažkosťami.


V 1981 nepokoje v Brixtone, Toxtethe a iných miestach boli priamym produktom rasistickej policajnej práce a ekonomických ťažkostí spôsobených Thatcherovskou politikou. Dnes sú tieto podmienky desaťkrát intenzívnejšie.


V 1981 aj v 2011 sa na tvrdé zákroky proti sociálnym nepokojom vládnuca trieda spoliehala na štátnu mašinériu polície, súdov a väzníc. Konfrontovaná s podobnými podmienkami dnes, štátna mašinéria sa javí, ako nástroj triedneho útlaku, nespoľahlivejšie ako nikdy predtým.


Na minulomesačnej konferencii Policajnej federácie, ktorá reprezentuje radových policajtov, sa predseda onej federácie sťažoval, že plat policajtov bol strhnutý o 20% a že rastúci počet príslušníkov je nútených spoliehať sa na potravinové banky, aby prežili.


Federácia taktiež vyhlásila nedôveru toryovskej ministerke vnútra Priti Patel. Vzťahy medzi políciou a vládou sú na historickom minime.


Podobne na nedávnej konferencii Združenia väzenských dôstojníkov drvivou väčšinou schválili návrh požadujúci okamžitý koniec zákazu štrajku väzenského a skúšobného personálu. Delegát, ktorý návrh podal, povedal: “Naša pracovná záťaž sa zvýšila... Naše platy sú zmrazené od roku 2015. Naši členovia, kvôli vyšším životným výdavkom, sú vystavení finančným ťažkostiam. Počet zamestnancov sa dostáva na nebezpečné úrovne.”


Aj právnici podnikajú protestné akcie. Od apríla kriminálni advokáti podnikajú obmedzené kroky v sporoch o financovaní právnej pomoci.


Cez víkend Kriminálna advokátska komora (CBA) oznámila výsledok hlasovania o vystupňovaní akcii, kde 82% členov hlasovalo za štrajky. Majú na pláne začať protestné akcie cez individuálne dni, začínajúce budúci týždeň [8. - 14. 8.], ktoré bude následovať celý týždeň trvajúci odchod, ktorý úplne zastaví činnosť súdneho systému.


Táto dramatická eskalácia je bližšie k ‘divokej akcii’ ako ku formálnemu štrajku, keďže advokáti sú technicky samozamestnaní. Dôležité tiež je, že tieto diania nie sú len o plate, ale aj o chronicky nedostatočnom financovaní kriminálneho súdnictva ako takého. Rozpočet právnej pomoci sa reálne prepadol o 43% od roku 2005.

Tento štrajk kriminálnych advokátov ide ruka v ruke s konaním právnikov, ktorí odmietajú robiť zle platenú prácu. Zároveň súdny personál organizovaný odborom PCS má vynikajúce hlasovanie o štrajk za nové IT systémy.





Revolučné výbuchy


Je očividné, že nálady hlbokého hnevu a zlosti proti celému establišmentu vrejú v hlbinách spoločnosti. Toto všetko konštatuje časovanú bombu – bombu, ktorá môže vybuchnúť kedykoľvek.


Štrajky a odchody sú už teraz na vzostupe. Vládnuca trieda varuje pred ‘letom nespokojnosti’. Masové nepokoje nad stúpajúcimi cenami potravín a paliva sú reálna možnosť. Všetko, čo treba, je tá najmenšia iskra, aby sa prejavili.


Ale, na rozdiel od minulosti, dnešná vládnuca trieda postráda silný štátny aparát s ktorým by umlčali pracujúce triedy a s ktorým by bránili svoju moc, profit, a privilégiá. Naopak, všade vidíme trhliny naprieč kapitalistickým štátom.


Lenin vysvetlil, že jedna z podmienok predpovedajúca revolučnú situáciu je, že vládnuce triedy už nie sú schopné panovať tak, ako kedysi.

Zosilňujúce sa triedne spory a rozklad štátnej mašinérie indikujú, že táto situácia príde skoršie ako neskôr.


Preložil súdruh J.Š.

119 zobrazení
bottom of page