top of page
Vyhledat

USA: ilúzia silnej ekonomiky sa rozplýva


„Musíme ľuďom pripomenúť, že pracujú pre zamestnávateľa, nie naopak.“


„Nastala systematická zmena, kde si ľudia myslia, že ich zamestnávateľ má byť extrémne rád, že ich má, a nie naopak. Je to dynamika, ktorá sa musí zmeniť. Musíme zabiť tento sentiment a to musí prísť cez poškodenie ekonomiky.“


„Nezamestnanosť musí stúpnuť, nezamestnanosť musí skočiť o 40, 50%.“


-Zakladateľ Gurner Group s portfóliom 6,09 miliárd dolárov na summite Australian Financial Review.





Inflácia, pomalá ekonomika a drahé pôžičky sa stali samozrejmým a známym faktom pre široké vrstvy spoločnosti, zvlášť pre buržoáziu u kormidla. Najvplyvnejšia buržoázia sveta je súčasne USA. Je na nej závislý celý globálny kapitalistický systém a aj maličký otras vo Washingtone môže znamenať kataklizmu na druhom konci sveta. Ekonomika USA sa však napriek všetkému držala relatívne dobre s rastom HDP 3-2% posledný rok, aspoň v porovnaní s kolabujúcou Britániou alebo Nemeckom súčasne v recesií. Aspoň sa zdalo.


Neskôr tento mesiac zasadá Fed, resp. Rada guvernérov Federálneho rezervného systému. Tí v skratke udávajú menovú politiku centrálnej banky a celý svet sa díva so zadržaným dychom aký bude ich ďalší krok.




Počas korona krízy znížili úrokové sadzby na nulu aby stimulovali ekonomiku. To znamená, že každý, kto si zoberie na plecia dlh, nebude musieť vrátiť viac, ako si požičal. Avšak podmienky sa radikálne zmenili. Takáto politika logicky viedla k zdrvujúcej inflácii, medzi iným. Ortodoxná buržoázna politická ekonómia hovorí, že ak je inflácia vysoká, musia sa vyradiť peniaze zo systému. Jediná páka, ktorú buržoázia reálne má pod kontrolou, je úroková sadzba. Trebalo pridražiť pôžičky. Tá je v USA teraz na takmer šiestich percentách, v EÚ nedávno zvýšená na 4,25. Z nuly.


Opatrenie malo efekt, ale ródeo sa ani zďaleka neskončilo. Inflácia totiž je tvrdohlavejšia, ako stratégovia kapitálu predpokladali. Drahé pôžičky potrebujú niekoľko mesiacov, aby zafungovali, no hniloba zasahuje oveľa hlbšie. Američania, a tým pádom aj pracujúci iných krajín, budú musieť trpieť bankroty, prepúšťania, škrty, ešte širšiu degeneráciu inštitúcii a života všeobecne.





V auguste sa jadrová inflácia, t.j. bez jedla a paliva, zvýšila o 0,3%, kde čakali skok o 0,2. Inflácia napriek dramatickým menovým opatreniam akosi nechce zmiznúť. Buržoázia je v rozpakoch, zvlášť preto, že si mysleli, že infláciu vyriešili – ani po kríze 2008 sa nevynorila. Bije do očí ako neschopná je buržoázia riadiť ekonomiku, ktorú sama vytvorila. Podobná situácia v Európe. Úrokové sadzby musia ísť vyššie a vyššie či sa to všetkým zúčastneným páči alebo nie.



Nezamestnanosť


„Navyše, napriek vytvoreniu väčšieho počtu nových pracovných miest, než sa čakalo, sa miera nezamestnanosti zvýšila v auguste na 3,8 % z júlovej hodnoty 3,5%. To je najvyššia hodnota od februára 2022.


Výsledok je omnoho horší, než predpokladali ekonómovia, ktorí očakávali, že nezamestnanosť sa udrží na júlovej úrovni. Dôvodom rastu miery nezamestnanosti je, že na americký trh práce vstúpil v auguste väčší počet ľudí.“




Útecha americkej buržoázie je zdanlivo silný trh práce, ktorý zatiaľ odoláva hnevu centrálnej banky. Avšak ten je stále veľmi krehký. Mladý americký kapitalizmus bral tisíce migrantov utekajúcich zo starého sveta, zdanlivo s nekonečnými možnosťami pre všetkých. No dnes vraždí desiatky mesačne na mexickej hranici, kde musí byť extrémne opatrná, aby si doma nerozdúchala hnev výkyvmi na trhu práce.


Pracovné mestá sa tvoria v dobrých počtoch, no nestíhajú za väčším dopytom.

Teraz je dôležité, čo sa Fed rozhodne s týmto údajmi urobiť, či si vyberú medzi pracovnými miestami alebo infláciou. Americká spoločnosť je veľmi napätá, ako sme mohli vidieť počas BLM protestov, a vyprovokovať nezamestnanosť je extrémne nebezpečné pre súkromníkov a bankárov, no zrejme nutné.





Nízka nezamestnanosť tiež nie je jednoducho pozitívny faktor pod kapitalistickou ekonomikou. Nízka nezamestnanosť znamená, že priemysel pracuje na vysoké obrátky, to znamená vysokú výrobu, a to znamená nadvýrobu. Vyrába sa viac a lacnejšie kvôli konkurencii a anarchii trhu, až sa vyrába neziskovo a nasleduje náhly krach. Historicky, malá nezamestnanosť predchádzala krachom. Samozrejme, nie je to také jednoduché, ako formálnou logikou odsledovať trend v grafe.




Všetky prsty ukazujú ku veľmi turbulentnej budúcnosti pre západný kapitalizmus. Súčasná kríza je extrémne hlboká a má pretiahnutý charakter. Obrovský krach ako v dvadsiatych rokoch sa zdá menej pravdepodobný, ako dlhý, bolestivý, pomalý úpadok. To je dobré pre nás v určitom smere, pretože máme čas budovať revolučnú alternatívu k tomuto senilnému a zašlému systému!


Buržoázia je totálne neschopná riadiť ekonomiku, je to zbytočná spoločenská trieda. Sama to o sebe vie. Anarchia a iracionálnosť trhu a súkromné privlastňovanie sú pliagou na tomto svete, okovami pre ďalší rozvoj ľudstva. Musíme zvrhnúť tento systém, uviesť veľké podniky a banky pod správu ich zamestnancov a pod demokratický plán. Iba takto vyriešime tieto systematické nespravodlivosti, ktoré nás ničia!





Súdruhovia IMT v Amerike, organizovaní okolo magazínu Socialist Revolution, odvádzajú brilantnú prácu pri budovaní revolučnej organizácie, ktorá pomôže nastoliť socializmus a oslobodiť človečenstvo od útlaku. Získali 102 členov behom troch týždňov! Toto je možné iba s korektnými ideami a taktikami. Ak chceš takéto výsledky vidieť v Česku a na Slovensku a si komunista, pridaj sa k nám dnes!


-Jakub Gaňa

102 zobrazení
bottom of page