top of page
Vyhledat

Objev Trockého dopisu (1938) Tedu Grantovi dokazuje úzké propojení IMT s historickým odkazem marxism


Trvalo dlouhých 80 let, než dopis Lva Trockého, určený předchůdcům dnešní Mezinárodní Marxistické Tendence (IMT) spatřil světlo světa. Dopis tento, byl napsán Trockým 29.června roku 1938 britské Workers International League (WIL), kde působil i Ted Grant, pozdější zakladatel The Militant a IMT, který je i autorem textu "Španělská lekce", o kterém Trocký v dopisu referuje a vyzdvihuje jej. Tento text se stal úvodem textu Trockého "Španělská lekce: Poslední varování". Dopis byl zaslán jedné z buněk naší americké sekce v New Yorku. Celý dopis je důkazem úzkého propojení Mezinárodní Marxistické Tendence s historickým odkazem a tradicí revolučního marxismu, a i důkazem toho, že IMT je oprávněnou nositelkou odkazu a ducha čtvrté internacionály.

Text Alana Woodse k objevu dopisu >ZDE<

Drahý soudruhu Sumnere,

Obdržel jsem Vaší edici mé brožury o Španělsku, s Vaším skvělým úvodem. Bylo skutečně skvělým revolučním nápadem založit vlastní tiskárnu.

Obdrželi jsme Lvův dopis Vám, který se ukázal být i jeho posledním dopisem. Nevzpomínám si, zda jsem Vám tehdy odpověděl. Natálie byla velmi dojata Vaší pozorností.

Napsal jsem Vám o Cannonově a Schachtmanově cestě do Evropy, a především do Anglie, a o plánech spjatých s jejich cestou. Obdržel jste tento dopis? Nikdy jsem od Vás nezískal odpověď stran této záležitosti.

Zasílám vřelý pozdrav Vám a Vašim přátelům

Lev Trockij,

Coyoacán


2 zobrazení
bottom of page