top of page
Vyhledat

Slovenské Revolučné Perspektívy 2021

Prvýkrát v histórií československej sekcie IMT popri českých revolučných perspektívach vznikajú tie slovenské. A to je veľká udalosť. Nemusí sa to tak zdať ale svedčí to o našej práci. Za minulý rok sme sa rozšírili primárne z Čiech aj na Slovensko, kde zatiaľ úspešne operujeme a získavame nové kontakty. A možno v najbližšom roku aj členov. Situácia na Slovensku je veľmi nepokojná a bude mať ešte zaujímavú dohru. Minuloročné parlamentné voľby ukázali, že ľudia chcú zmenu. Avšak ani súčasná vláda nedokáže uspokojiť ich potreby a voliči víťazných strán už teraz ľutujú svoju voľbu. Medzitým sa ekonomická situácia zhoršuje a bude ešte len horšia kvôli nadchádzajúcej kapitalistickej kríze, ktorá klepe na dvere. Pandemická situácia ukázala neschopnosť kapitalistického systému. A doplatia na to samozrejme pracujúci a nikto iný.



Kontext roku 2020


Parlamentné voľby


Minulý rok sa konali voľby do slovenského parlamentu. Voľby vyhrala strana OĽaNO (Obyčajní Ľudia a nezávislé osobnosti). Po skoro 12 rokoch nepretržitej vlády našej Sociálno-demokratickej strany SMER si pracujúci vybrali inú cestu. SMER mal plno škandálov a afér, ale klincom do rakvy bola asociácia vedenia smeru s vraždou žurnalistu Jána Kuciaka. Pracujúcim rozdával omrvinky, zatiaľ čo si sami nechávali krajce. OĽaNO je pravicová konzervatívna strana a pracujúcich si získala agresívnou rétorikou o tom ako vyšetria zločiny SMER-u a pozatvárajú ich predstaviteľov. V súčasnosti tvoria vládu s ďalšími troma stranami (Sme Rodina, Za ľudí, SaS). Dokopy sú teda 4: 2 pravicovo-konzervatívne a 2. pravicovo-liberálne.

Zároveň „liberálnosť“ pri strane Za ľudí je len povrchová. Môžeme spomenúť napríklad hlasovanie Šeligu za proti-interrupčné zákony a iné výmysly konzervatívcov. Preto je v istom zmysle SaS jediná liberálna strana v parlamente. Všetky plné podnikateľov a milionárov. Robotníkom toho nasľubovali veľmi veľa a tým pádom dostali obrovskú zodpovednosť. Avšak opäť len potvrdili, že pod diktatúrou buržoázie bez ohľadu na to, koho si zvolíme, bude pri moci kapitalista s iným 'politickým tričkom', ktorá slúži len sebe na úkor pracujúcich. Tak, ako každá jedna vláda pred nimi.


Zároveň to boli prvé voľby, ktorých sa nezúčastnila KSS (Komunistická Strana Slovenska) z dôvodu, že nemala dostatočné prostriedky na zaplatenie poplatku o kandidatúru. To činí konkrétne 17 000 €. Dokonca keď bola KSS v parlamente hlasovala práve za tento zákon, ktorý poplatky zaviedol, na ktoré by sa podľa počtu členov nemala mať problém vyskladať.


To dostatočne rozpráva o je stave o ktorom sa budeme ešte rozprávať a o mafiánskych praktikách kapitalistického systému.


Ale treba podotknúť, že to boli prvé voľby, ktorých sa zúčastnila nové hnutie Socialisti.sk. Získala 0.55%. Ťahúň tejto strany bol akademický a reformistický socialista Eduard Chmelár, ktorý odstúpil z pozície predsedu hneď po voľbách.



Pandémia korona-vírusu


Nová vláda prevzala štafetu hneď po starej v období začiatku pandémie korona vírusu. Ľahký štart teda nemala. Vydávala nelogické opatrenia a všeobecne bol veľký chaos. Boli zavedené povinné rúška a niekoľko lockdownov v priebehu roka.


Podniky sa zatvárali a otvárali. Jeden z najväčších problémov bola letná príprava na druhú vlnu. Tá totiž nikdy neprebehla. Vláda to úplne odignorovala, pretože uprednostnila zisky a ekonomický rast pred bezpečím občanov. Miesto toho sa náš ex premiér Matovič rozhodol hádať so svojimi koaličnými partnermi, plakať na svojich tlačovkách, skúšať nervy celého národa svojimi statusmi na Facebooku, vyrábať so svojimi buržoáznymi kolegami kauzu za kauzou a chodiť na svadby kde bolo cca 130 ľudí a všetci bez rúška. Okrem toho vznikli pochybné nákupy testov. V novembri sa udialo tzv. „celoplošné testovanie“. Celé Slovensko sa malo ísť otestovať na korona vírus. Na margo toho vzniklo niekoľko protestov či už proti vládnym opatreniam, vláde samotnej alebo išli pred dom samotného ex premiéra. Boli privolané aj vodné delá, ktoré boli použité proti pracujúcim.


Protest 17.11. bol najväčší. Zúčastnilo sa tisíce ľudí vo viacerých mestách. V Bratislave sa dokonca zúčastnila aj KSS. Jej predseda – Jozef Hrdlička vyšiel na pódium a dostal slovo. Bolo to asi prvýkrát za posledných 30 rokov kedy sa na výročie Nežnej revolúcie neprotestovalo proti komunistom. Napriek tomu boli protesty silno politizované a z veľkej časti ich organizovala ĽSNS.


Buržoázne elementy vlády sa prejavujú hlavne v podobe predsedu parlamentu Borisa Kollára, ktorý si dal renovovať villu hneď po voľbách a svoje lyžiarske strediská nezavrel aj napriek nariadeniam pandemickej komisie a koronakrízy a ex ministra hospodárstva Richarda Sulíka, ktorý vyvíja obrovské úsilie uľahčiť podnikateľom a kapitalizmu všeobecne život.


V každom prípade treba dodať, že vláda pandemickú situáciu nezvládla a koalícií niekoľkokrát hrozilo, že sa rozpadne. Osobné konflikty medzi jej členmi sú stále časté a prítomné.


Black Lives Matter Protesty


Vlna protestov, ktoré zasiahla celý svet na základe smrti Georga Floyda, ktorú zavinila policajná brutalita sa dostala aj ku nám. 16.6. sa v niekoľkých mestách zúčastnilo tisíce ľudí pochodov a demonštrácií. Marxistická Alternativa tam samozrejme nechýbala. Bola to zároveň veľká udalosť, keďže to bolo prvýkrát kedy sa naša organizácia dostala do priameho kontaktu s našimi sympatizantmi na Slovensku. Najviac ľudí sa zúčastnilo pochopiteľne v našom hlavnom meste v Bratislave. (cca 500). Väčšina bola tvorená práve študentami, ktorí ukázali svoju solidaritu a aj to, že im nie sú ukradnuté životy iných neprivilegovaných bez ohľadu na farbu pleti.




Protesty za ženské reprodukčné práva


Minulý rok bol veľmi výbušný pre slovenský proletariát a študentov. 7. 7. 2020 sa konali ďalšie protesty. Tentokrát kvôli návrhoch o ktorých sa hlasovalo v rovnaký deň. 4 legislatívne návrhy rozprávali o obmedzovaní sexuálnych a reprodukčných práv. Bol to priamy útok reakčných strán na pracujúcich, ktoré sa dostali do vlády za podpory iných mimovládnych reakčných strán. Tieto návrhy vyložila na stôl konzervatívna a reakčná vládna strana OĽaNO. Našťastie neprešli. Najnovšie sa ex minister zdravotníctva Krajčí, napriek katastrofálnemu stavu zdravotníctva počas epidémie znova snaží okliešťovať práva žien. Ministerstvo vydalo vyhlášku, z ktorej vyplýva, že ukončenie tehotenstva po dovŕšení 40. roku nebude kryté poisťovňou. V solidarite sme stáli za ženami na ktoré sa útočilo. A vždy budeme hájiť práva žien. A to aby mohli rozhodovať samy o sebe. Vieme, že najbližším spojencom pracujúcej ženy je pracujúci muž.



Odborárske protesty


V neposlednom rade protestov sa do boja vrhla aj KOZ (Konfederácia Odborových Zväzov). Ex minister práce a sociálnych vecí z reakčnej a konzervatívnej strany - Milan Krajniak si dovolil porušiť dohodu o tripartite. To znamená, že rokoval iba s jednou stranou o znížení minimálnej mzdy. A to stranou kapitálu – teda zamestnávateľmi. Odborári to brali ako útok na nich a zamestnancov. Minister Krajniak nazval odborárov „vydieračmi“. To rozpútalo sériu demonštrácií po celom Slovensku. Vláda zo strachu z ďalších nepokojov vyhlásila zákaz zhromažďovania sa v hlavnom meste. Preto sa naša organizácia zúčastnila na podujatí na túto tému v Trnave. Treba podotknúť, že slovenské masy pracujúcich boli veľmi živelné. Ale bohužiaľ dosť neuvedomelé. Odborári zastávali veľmi reformistické kroky a návrhy, ktoré reálne pracujúcim nepomôžu vyriešiť ich problémy. A preto je našou úlohou v najbližšom čase vzdelávať masy o potrebných riešeniach a prekonaní kapitalizmu ako takého. Slovenský proletariát má potenciál dosiahnuť veľké veci. Treba ich len do vzdelať a nasmerovať správnym smerom. A to je smerom k diktatúre proletariátu a socializmu.



Stav ľavice na Slovensku 2021


Slovenská ľavica sa nachádza viac - mennej v troskách. Nedokáže ponúknuť žiadnu reálnu alternatívu. Naša komunistická strana je zakonzervovaná v čase a prakticky mŕtva. Je to zoskupenie penzistov spomínajúcich na to ako stálo mlieko korunu za minulého režimu. Za 30 rokov sa nedokázali preniesť cez minulý režim. V spomínaných voľbách nedokázali zložiť kauciu 17 000 €. Ich „revolučná činnosť“ pozostáva z kladenia vencov a kvetov. Jediný krát kedy minulý rok spravili niečo mimoriadne bolo keď na proteste proti súčasnej vláde vystúpili na pódium a rozprávali o potrebe prekonať kapitalizmus. Jeden z ich problémov je vlastenectvo a patriotizmus. Hovoria o budovaní silného slovenského štátu. A to sú presne veci, ktoré my marxisti nechceme. My chceme štát zrušiť a nahradiť ho slobodnou asociáciou slobodných jedincov.


Parlamentných volieb sa zúčastnilo aj hnutie Socialisti.sk, ktoré nedopadlo zas tak zle. 0,55% nie je zlý výsledok a pomyslíme, že hnutie malo v dobe volieb približne 4 mesiace. Ak by sme však chceli odhadnúť skutočné množstvo ľudí, ktoré súhlasí s myšlienkami tejto strany, je dôležité zohľadniť volebné kvórum. Predvolebné prieskumy ukazovali, že Socialisti.sk hranicu 5% nedosiahnu, čo mohlo odradiť množstvo potenciálnych voličov. Súčasným predsedom, ktorý bol zvolený v lete na zjazde hnutia v Banskej Bystrici je Artur Bekmatov. Zjazdu sa zúčastnilo približne 55 ľudí. Socialisti.sk je projekt, ktorý je založený na spájaní roztrúsených ľavicových strán. Na svoju kandidátku pozývali od strán sociálno-demokratických až po iné stalinistické. Len aby zaplnili kandidátku. Je to popularfrontistická reformistická strana bez nejakej dlhodobej vízie. Snaží sa bojovať proti kapitalizmu v rámci zákona a ústavy. Tu sa jeden z našich členov stal súčásťou jednoho z ich meetingov. Už vtedy mu prvýkrát pchali prihlášku do ruky a ponúkali miesto v UV v okresnom meste. To hovorí za všetko ako je toto hnutie zúfalé a má núdzu o členov. Jej predseda Bekmatov je tak isto jeden z čelných predstaviteľov FĽM (Frontu ľavicovej mládeže), ktorá je v katastrofálnom stave. FĽM je tvorená stalinistami, anarchistami a dokonca aj nacionalistami. Je to organizácia bez takmer aktívnych členov kde stačí podať prihlášku a platiť mesačne príspevok 1 euro (pre študentov 0.50 centov). Táto mládež zvykne mať okolo 30 rokov a jej činnosť sa obmedzuje na zbieranie odpadkov a kladenie vencov. Názor si teda spravte sami.


Naša SocDem strana SMER je momentálne v opozícií. Začiatkom minulého roka zažila celkom rázny rozkol kde sa od nej oddelilo to pravicovejšie krídlo. Hlavný ťahúň tohto rozkolu bol Peter Pellegrini, ktorý bol aj na prvom mieste kandidátky SMER-u v parlamentných voľbách. Ich novovzniknutý projekt sa nazýva HLAS-Sociálna Demokracia. Hlas sa momentálne teší celkom veľkej popularite pracujúcich ako alternatíva spomedzi strán OĽaNO a zradného SMER-u. Hlas zároveň zvoláva referendum o predčasných voľbách. Je dosť možné, že v najbližších voľbách vyhrajú prvé miesto.


SMER sa medzitým údajne na základe tohto splitu posúva „do ľava“. Taktiež hovoria, že sú proti odluke cirkvi od štátu, že chcú budovať silný národný štát, že sú za spoluprácu v NATO a EÚ, sú proti migrantom a chcú chrániť „tradičnú rodinu“. Ich šovinizmus a oportunizmus siaha do abnormálnych výšok. Pozíciami sa snažia priblížiť voličom pravicovej ultra-nacionalistickej, konzervatívnej a reakčnej strany Ľudová Strana Naše Slovensko. Predseda tejto strany Marián Kotleba bol minulý rok odsúdený súdom na 4 roky väzenia za podporu a propagáciu hnutí smerujúcich k potláčaniu práv a slobôd občanov. Kotlebové obhajovanie Tisa, klérofašistického slovenského štátu, pochodovanie v uniforme hlinkovej gardy, agresívne vyjadrovanie sa na adresu menšín atď. považujeme za nebezpečenstvo pre robotnícku triedu. Odvolal sa na najvyšší súd a uvidíme ešte akú to bude mať dohru. Medzitým v tejto strane odstúpili z pod predsedníckych miest Milan Mazurek a Milan Uhrík, kvôli schváleniu nových stanov, ktoré dávajú takmer všetku moc predsedovi. Nazývajú to totalitné praktiky a Založili novú stranu Republika, ktorá môže robiť konkurenciu ĽSNS. Milan Mazurek dostal v minulosti podmienku na pol roka, stratil poslanecký mandát a musel zaplatiť pokutu vo výške 10 tisíc eur za hanobenie inej rasy kde sa urážlivo vyjadroval na adresu Rómov v rádiu. SMER sa ho vtedy zastával. Strana ĽSNS demagogicky hovorí o boji za záujmy pracujúcich. A získava podporu, pretože tradičné robotnícke strany nie sú schopné za požiadavky proletárov efektívne bojovať. Ich podpora pracujúcimi spočíva v nedostatku schopnej revolučnej alternatívy na politickej scéne. Vo svojich prejavoch totiž často uvádza radikálne - ale za to prázdne - sociálne sľuby a gestá - od ponuky znížiť dôchodkový vek na 60 rokov v televíznej relácii [zdroj] po kritiku pádu minulého režimu v straníckom časopise. Práve informovanie a vzdelávanie týchto ľudí by mohlo viesť k rozširovaniu ľavicovej základne.


Strana VZDOR – Strana Práca je strana na okraji , ktorá má medzi členmi ľudí ako Pirošík, ktorí sa neboja hlásiť ku stalinizmu . To sú veci, ktoré mi odsudzujeme. Strana samotná bola založená mladými odídencami z KSS, resp. SZM, ktorí boli nespokojní s prístupom vedenia.


„Diera na trhu“


Buržuj, ktorý rád špekuluje by videl príležitosť a tzv. „dieru na trhu“ slovenskej ľavice. To čo tu vážne chýba ako soľ je revolučná strana, ktorá sa hlási k marxizmu a funguje na kádrovom princípe. Organizácia, ktorá sa nebojí otvorene hovoriť o svojich názoroch a úmysloch. A to je prekonať kapitalizmus revolučnou cestou. Ak sa pozrieme navôkol seba, uvidíme roztrieštenosť názorových prúdov v jednotlivých subjektoch. Samozrejme si myslíme, že diskusia musí existovať. Každá revolučná strana má existovať na princípoch demokratického centralizmu. Ale zároveň je potrebná ideová jednota inak dochádza k stagnácií. My sme za jednotu. Ale jednotu marxistov, nie ich oponentov a ľudí čo ho skresľujú. Naša organizácia má v našich končinách veľký potenciál. Slovenské študentstvo a proletariát je neustále radikalizovaný klimatickými a ekonomickými témami. A našou úlohou je doviesť ho k tomu aby si uvedomilo, že to sa dá jedine revolučnou cestou a, že žiadna skratka k tomu neexistuje. Iba marxistická strana na čele robotníckeho hnutia dokáže doviesť pracujúcich k víťazstvu. Strana na pevných základoch, zásadách a organizačných stanovách. Preto by ste mali s nami budovať Medzinárodnú Marxistickú Tendenciu!


Antikomunistický zákon a ideologické čistky


Od 1.12.2020 u nás platí nová zmena „protikomunistického zákona“. Nová novela zákona 125/1996 o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému, ktorú navrhli reakčné strany vládnej koalície sa po novom vzťahuje aj na pamätníky, pomníky a pamätné tabule. To je nehoráznosť. Zákon sa týka časového ohraničenie od 25. februára 1948 do 30. novembra 1989. My nie sme zástancovia minulého režimu ale aké právo ma buržoázia hovoriť o tom čo je morálne a čo nie? Aké právo má vládnuca trieda súdiť deformovaný robotnícky štát Československa? Je ironické, že aj po tomto pravičiari nemajú problém hovoriť o tom, ako bývalý režim prepisoval dejiny.


Dôvodom prečo dnešný štát tak dychtivo túži po symbolickej morálnej odplate štátu z minulosti je fakt, že si režim minulý dovolil narušiť sväté vlastnícke práva – najvyšší zákon kapitalistického poriadku. Nič iné za tým nehľadajte. A to je presne to čoho sa kapitalisti dodnes boja a nevedia minulému režimu odpustiť. Po viac ako 30. rokoch si majú stále potrebu kopnúť do mŕtveho systému v ťažkých časoch korona krízy. To čo sa taktiež deje sú ideologické čistky v našom školstve. Ľavičiari Ľuboš Blaha a Eduard Chmelár boli 18. januára prepustení zo svojich učiteľských miest na akadémií policajného zboru. Nie sme priaznivci ich myšlienok a postupov ale vyjadrujeme im solidaritu. Neboli im predĺžené totiž zmluvy, ktoré sa ale v akadémii rutinne predlžujú. Aká náhoda, že akadémia policajného zboru patrí pod ministerstvo vnútra, ktoré má na starosti práve OĽaNO. A aká náhoda, že medzi najväčšími kritikmi súčasnej vlády sú Blaha a Chmelár. Toto sú normalizačné praktiky na štýl stalinistov v 50. rokoch. Myslíme, že to hovorí dosť o snahe vládnucej triedy, aby ich nástroje útlaku vyučovali pre nich politicky prijateľní ľudia.


Poburujúca bola taktiež uštipačnosť politikov, čo sa týka tejto problematiky. Rôzni vládni politici, napr. Nicholsonová a Naď sa vyjadrili kladne, ba priam hrdo, že sa im podarilo odstrániť týchto akademikov


Ekonomická situácia


Slovensko sa nachádza na pokraji absolútnej ekonomickej krízy. V treťom štvrťroku roku 2019 bola nezamestnanosť na čísle 161, 2 tisíc osôb. V treťom štvrťroku roku 2020 to už bolo 196, 5 tisíc ľudí. To je vzrast za rok približne o 35, 3 tisíc ľudí. Nová kapitalistická kríza padá samozrejme na plecia pracujúcich a nikoho iného. Súčasná nezamestnanosť je približne 7,2%.




Môžete si pozrieť aj mapu regiónov zo začiatku a konca roku 2020.




Vidíme, že najhoršie je na tom región oblasti Gemeru, nazývaný aj „hladová dolina“ a východné Slovensko. Trh nedokáže vyriešiť problémy pracujúcich. Naopak. Ich iba zhoršuje. Zadlženosť slovenských domácností bola minulý rok na 43,7 % každoročne to rastie.




Celkovo môžeme vidieť obrovské zhoršenie ekonomickej situácie oproti roku 2019. To čo je najhoršie je, že dôsledky kapitalistickej krízy sa ešte len prejavia. Kapitalisti budú dotovaní štátnymi peniazmi a teda z peňaženiek pracujúcich. Prídu obrovské škrty na výhody, ktoré si slovenský proletariát vydobyl. Ak táto chvíľa príde, slovenský proletariát si nemôže nechať vziať to, čo mu patrí.


Náš priemysel je založený na montovaní áut pre krajiny jadra. Sme iba lacná pracovná sila. Máme najviac vyrobených áut na počet obyvateľov. Ak by sa automobiloví kapitalisti rozhodli presťahovať svoje podniky do iných krajín, tak by sme boli v háji. Globálna ekonomická kríza klope na dvere. Zhoršenie situácie napríklad v Nemecku bude mať veľký dopad aj na nás.


Významným ekonomickým problémom je aj zúfalo nízka úroveň života marginalizovaných rómskych komunít. Táto téma je dlhodobo zanedbávaná vládou, pričom sa chudoba prehlbuje, zväčšuje sa rozdiel od majoritnej populácie, čo často vedie k pravicovému extrémizmu. Títo ľudia už teraz pociťujú následky korona krízy, a to napríklad ukončením neoficiálnych pracovných pomerov, ktoré sú medzi nimi mimoriadne časté, alebo neumožnený prístup k dištančnému vzdelávaniu kvôli nedostatočnému technickému zabezpečeniu, čo ďalej vedie ku generačnej chudobe.


Stretnutie členov IMT a historicky prvá marxistická škola


Jeden z najdôležitejších bodov minulého roka bolo stretnutie členov československej sekcie IMT oboch krajín v Bratislave. Toto stretnutie nám dodalo veľa elánu a energie do našej budúcej spoločnej práce. To sa hneď prejavilo napríklad už v novembri kedy sme začali naši historicky prvú školu na tému revolúcie 1917, ktorá mala na náš pomer enormnú účasť. To nám dáva motiváciu začať podobný projekt aj v roku 2021. Naša práca sa rozrastá o spoznávaní nových kontaktov na území oboch krajín a vzdelávanie našich súčasných súdruhov.


Čo nám ukázal rok 2020 ?


Rok 2020 nám ukázal, že niečo ako triedny boj vážne existuje. Že pracujúci majú predsa len iné záujmy ako vlastníci výrobných prostriedkov. Uvoľnilo sa čiastočné napätie v spoločnosti, ktoré sa nahromadilo postupom času. Toto napätie ale nič neprinesie ak pracujúci ľud nemá kvalitnú revolučnú stranu, ktorá mu momentálne tak veľmi chýba. Kapitalizmus je nekončiaci horor pre svet a Slovensko. Preto je našou historickou úlohou prekonať ho. Naša práca nebude zbytočná. Preto sa pridajte k nám a pomôžte nám budovať socializmus ešte v našich životoch!

220 zobrazení
bottom of page