top of page
Vyhledat

Praha a Bratislava v solidaritě s revolučním hnutím v USA

Bratislava

V dnešný deň a to 13.6.2020 sa Marxistická Alternativa zúčastnila pochodu BLM v Bratislave. Historicky prvýkrát došlo ku kontaktu členov MA s jej sympatizantmi.

Tohoto pochodu sa zúčastnilo cca 500 ľudí. Išlo sa od Námestia SNP na Hviezdoslavovo námestie kde sa nachádza aj americká ambasáda. Všetko to začalo o 17:30. Na Hviezdoslavovom námestí ľudí čakalo pódium na ktorom vystupovali čierni interpreti. Všetko sa nieslo v duchu odporu proti represívnym zložkám štátu - polícií.

Ľudia si prišli uctiť všetkých čierne obete zabité neprávom ozbrojenými zložkami v USA a vyjadriť solidaritu. Väčšina účastníkov bolo ženského pohlavia. Ich vekový priemer bol do 20 rokov, čiže drvivá väčšina bola študentov. Nachádzali sa tam transparenty z kartónu na ktorých boli heslá ako All colors are beautiful alebo ACAB. Pohybovalo sa tam veľa rôznych skupín a to od anarchistov až po neoliberálov.

Praha

V sobotu 13.6.2020 se na pražském Klárově ve dvě hodiny odpoledne, nedaleko Úřadu vlády, začaly shromažďovat stovky demonstrantů, s motivací odmítnout rasismus, a vyjádřit solidaritu s revolučním hnutím v USA. Na shromáždění iniciovaném zejména cliffisty ze Socialistické solidarity a jejich stranou Levice se shromáždila pestrá škála lidí, od anarchistů, přes mladé komunisty, reformisty, feministy, zástupce bojovníků za práva Palestinců až po sociální liberály. Co bylo však nejzajímavější bylo to, že většinu lidí vůbec netvořili političtí aktivisté, ale vesměs mladí lidé z pražských středních škol a univerzit, motivovaní k vyjádření solidarity, a otevření revolučním myšlenkám, což se projevilo i v adekvátním počtu našich prodaných magazínů. Docela velký počet přítomných lidí zároveň na základě vlastních slov nedávno sledoval naší veřejnou diskuzi s anarchokapitalistou Urzou, na kterou pozitivně reagovali, a tak již měli o Marxistické Alternativě určité povědomí. Tato přítomnost mladých nespokojených lidí celkově dodávala akci na živelnosti. Oslovování lidí naším marxistickým magazínem negativně narušovalo pouze počasí, kdy během akce došlo několikrát k průtrži mračen.

V úvodních řečech zaznělo několik svědectví ohledně osobních zkušeností s rasismem, ale ovšem i několik politováníhodných vyjádření ze strany aktivistů, uvažujících o rasismu jako o problému a vině bílých lidí. Ačkoliv plně podporujeme hnutí Black lives matter a nikoliv reakční „All lives matter“, tak vnímáme rasismus jako problém, který je zakotven v samotné podstatě kapitalistického systému, s jeho mentalitou extrémního individualismu, imperialismem, vedoucím ke vnímání pokořených národů jako druhořadých, a snahou rozdělovat pracující třídu podle barvy kůže kvůli rozbití její jednoty a síly. Současné celosvětové solidární a revoluční protesty, probíhající po celém světě, jsou úžasnou ukázkou lidské solidarity, kdy se na nich objevují lidé všech barev kůže a národností, kteří společně táhnou za provaz na stranu pracující třídy. A identitářská mentalita, vnímající bělochy jako osoby které mají vinu za rasismus, či jako osoby, které rasismus přehlížejí, slouží pouze k rozbití této jednoty utlačovaných proti utlačitelům.

Samotnou trasu pochodu k Americké ambasádě prošlo asi 500 lidí, vrtochům počasí navzdory. Další, poněkud směšnou vadou na kráse, byl i přítomný náboženský fanatik s megafonem, který na začátku trasy na demonstranty pořvával hesla o Bohu a Ježíši, projevoval nenávist k Antifě a komunismu, ovšem když svou snahu narušovat shromáždění doplnil i zpěvem nějaké náboženské písně, tak byl okamžitě přehlušen zpěvem internacionály ze strany několika přítomných komunistů, přičemž iniciativu tuto projevil Váš autor této reportáže.

Úkolem marxistů je v této situaci klást plný důraz na oslovování těchto mladých lidí, znechucených kapitalismem a jeho projevy barbarství. Zároveň musíme klást plný důraz i na udržení a budování jednoty pracující třídy, navzdory reakčním a identitářským elementům, a trpělivě vysvětlovat, že skutečným nepřítelem je kapitalistický systém, a jeho vládnoucí třída, kteří skutečně rasismus produkují.

Dovolte mi zakončit pražskou část reportáže citátem od marxisty a člena IV. internacionály Ernesta Mandela, který se jako komentář současné situace výborně hodí –


„Ale když vládnoucí třída upadá, když se její moc rozpadá, když je její režim trhán hlubšími a hlubšími rozpory, pak se barbarismus opět dostává na povrch a realita třídní nadvlády se objeví ve své nejkrvavější podobě. Naše epocha je epochou smrtící agónie kapitalistického systému. Čím déle se tato smrtelná agónie prodlužuje, tím více se budou rysy barbarství, krvavé represe a pohrdání lidským životem šířit.“


Pryč s kapitalismem a jeho produktem - rasismem!

Za socialismus!


Martin Frankel a Mirko H.

177 zobrazení
bottom of page