top of page
Vyhledat

O slovenskej ľavici

Aktualizováno: 9. 8. 2020

Ľudia, študenti, pracujúci. Všetci chcú zmenu. Nikto poriadne nevie akú ale zmenu chcú. Nikoho nebaví súčasný status quo, ktorý tu vládnuca trieda udržiava. Jedna zlodejská strana nahradí druhú, väčšia ryba zje menšiu. Slovenská politika je o tom kto dokáže viac poblúzniť voliča. Náš ľud hľadá cestu von z tohto prekliateho bludiska. Skúša jednu uličku za druhou ale každá je slepá. Kto vie, koľko jej bude trvať nájsť tú správnu. Niet divu, že to tu tak vyzerá ako vyzerá.


V takýchto náročných časoch získa prevahu nie ten kto hovorí najlepšie ale kto najviac kričí. Z jednej strany pravicoví extrémisti a z druhej ? Kto zastupuje slovenskú ľavicu ? SMER – SD, ktorý sa údajne posúva „doľava“ a chce riešiť témy ako vlastenectvo, ochrana tradičnej rodiny, spolupráca s cirkvou a NATO ? Strana, ktorá vznikla ako pofiderný projekt oligarchov. Strana, ktorá tu vládla 12 rokov a jediné čo spravila bolo, že pracujúcim hodili nejaké omrvinky zatiaľ čo samy jedli krajce ?! To neznie ako vhodná alternatíva.

„A čo KSS ?“. Presne veta, ktorú sa nikto neopýta. Prakticky mŕtva strana alebo ako by Chmelár povedal: „zakonzervovaná v čase“. Ideologicky vyhasnutá, preberajúca menševické praktiky. Strana, ktorá berie za svojho kohokoľvek, kto vyplní prihlášku sa nemôže nazývať komunistická. Strana, ktorej predstavitelia chcú chrániť „národné a kresťanské hodnoty“ nemá s marxizmom nič spoločné. Ale to je presne to čo vládnucej triede vyhovuje. Aspoň môže ukázať prstom a povedať: „Aha toto sú komunisti a toto robia.“ Lenže oni nie sú komunisti, neboli komunisti a nebudú komunisti. Strana, ktorá nemá peniaze ani na to aby sa dostala do volieb nemôže nikoho osloviť. Masy nemajú tendenciu veriť malým skupinkám.


Niekto by mohol navrhnúť. A čo hnutie Socialisti.sk ? Hnutie, čo práve vzniklo na tento účel. Zjednotená ľavica predsa môže poraziť extrémistov z prava. Nie. Nemôžeme napráskať stalinistov zo socialistami do strany a čakať, že sa niečo zmení. Čo bola obrovská chyba tohto hnutia tak to bolo odstúpenie Chmelára a zvolenie Bekmatova. Pozrite sa ako je na tom FĽM a na jej organizačné štruktúry ak nejaké má.


Naskytá sa nám tu otázka „Čo robiť ?!“.


Jediné čo dokáže rozdrviť pravicových extrémistov a pravicu samú je ideologicky čistá marxistická strana ako vedenie robotníckeho hnutia. Strana, ktorá dokáže organizovať a vzdelávať masy. Strana, ktorá nepresadzuje deformovanie marxizmu nejakým vlastenectvom ale internacionalizmus a strana, ktorá je kádrovo založená. Plná schopných ľudí a revolucionárov oddaných komunistickej vidine sveta.

Iba strana s pokrokovou komunistickou teóriou dokáže robiť zmeny!


Táto strana by mala ponúkať nie otázky ale odpovede. Rázne povedať, že jediné riešenie tohto horrora bez konca je revolúcia.


K tomu aby sme pochopili riešenie tohto problému musíme najskôr zistiť jej príčinu.

Slovensko bolo odjakživa konzervatívnejšia krajina ako napríklad Čechy. U nás vo voľbách v 46. komunistická strana nevyhrala. Tu vyhrala Demokratická strana. Mentalita našich ľudí bola vždy iba reflektovaná materiálnymi podmienkami v akých sa tu žilo. Zatiaľ čo u bratov Čechov bola tá priemyselná časť, my sme boli viac „farmársky a sedliacky“ založený. Samozrejme existovali rôzne podniky ale väčšina priemyslu sa vytvorila za minulého režimu. A tento priemysel v súčasnosti znova takmer neexistuje. Teda áno ale nie v rukách ľudí ako dakedy. Buď sa rozkradol v divokých, privatizačných 90. rokoch alebo až potom za Dzurindovej vlády. Až SMERu sa podarilo niečo dostať naspäť.


Medzitým ľudia boli krásne propagandisticky masírovaný o tom aký bol „komunizmus“ zlý. Aj napriek svojej deformovanosti, skoro 40% Slovákov považuje minulý režim za lepší ako súčasný kapitalizmus. Ľudia mali svoje sociálne istoty, ktoré im boli ukradnuté v mene ich slobody.

SDĽ ako zástupca ľavicovej časti spektra znova spravila tú chybu, že nebola schopná vytvoriť nejakú alternatívu a ideologicky začala stagnovať až sa rozpadla na malé kúsky. Nenachádzala sa tam ideologická jednota a teória, ktorá by ju posúvala napred. Presne ako v každej strane momentálne.


Z nejakého dôvodu prevažuje názor, že ľavica pokope je silnejšia. Kým sa bude ľavica snažiť všetkých zjednotiť dovtedy nedosiahne zmenu a bude prehrávať.

V súčasnosti sa často hovorí, že názory a myšlienky boľševikov ako Trocký či Lenin sú už staré a mali by sme prísť s niečím iným. Myšlienky a teória ako taká sa nedelí na novú a starú ale na správnu a nesprávnu. Marxisti sa pripravujú na revolúcie budúce, vzdelávaním sa o revolúciách minulých.


Vzdelávanie je veľmi dôležitá vec pri budovaní organizácie. Prakticky vec, ktorú tu nikto nerobí. Jedna z ďalších dôležitých vecí je vydávanie straníckeho magazínu alebo novín. Znova na to každá strana kašle. Dav Dva sa o niečo také snaží ale s názormi ako „triedne vedomie bez národného sebavedomia ? Obe musia byť v symbióze“ sa nedivím, že to nikto nekupuje.

Ktorá strana alebo hnutie ponúka relevantnú politiku, ktorej by sme sa mali držať ?


V súčasnosti žiadna. Zatiaľ čo extrémistická pravica rastie, ľavica nie, pretože sa vlastne nevie rozhodnúť čo chce. A ako má postupovať. Dokonca ľavica ako taká by nemala robiť nič. Ľavica je len prázdny pojem, ktorý označuje každého od sociálneho liberála po anarchistu. Každý smer ľavice okrem marxizmu je neschopný.


Anarchizmus je ako deravý dáždnik. Dobrý kým neprší, ale keď začne liať môžete ho vyhodiť. Priamou akciou akou sa vyznačuje anarchizmus nedokáže robiť zmeny ani spájať pracujúcu triedu ba naopak. Zabitie ministra nič nezmení. Len príde ďalší. Kým je koleso rozbehnuté, neprestane sa točiť. A našou úlohou ako marxistov je toto koleso od základov rozbiť a zničiť. Avšak ho máme v pláne znova postaviť. Ale tak aby sa točilo pre všetkých, nie len pre vyvolených.


Reformizmus vždy nakoniec zradí pracujúcu triedu. Môžete to vidieť na historických príkladoch ako je nemecká revolúcia 1919 alebo aj v súčasnosti ako Vás zrádza SMER na každom kroku. Reformizmus nič nemení. Nie je schopný vidieť za hranice kapitalizmu. Jediná cesta je revolúcia!


Iba marxistická strana môže uspieť. Nič viac a nič menej. A preto sa snažíme budovať Československú sekciu Medzinárodnej Marxistickej Tendencie menom Marxistická Alternativa. Pomôžte nám ju budovať! Iba spoločne dosiahneme zmenu menom socializmus!


Martin Frankel

139 zobrazení
bottom of page