top of page
Vyhledat

NIE VOJNE S UKRAJINOU! PROTI RUSKEJ VOJENSKEJ INTERVENCIÍ!

Následujúci článok je vyhlásenie ruských súdruhov Medzinárodnej Marxistickej Tendencie, odsudzujúce inváziu Ukrajiny, ktorá začala v skorých hodinách dneška. Proti vojenskej intervencií! Proti šovinizmu! Nie vojne medzi ľuďmi, nie mieru medzi triedami! Ruský originál tu



V skorých ranných hodinách 24. februára, ruská armáda začala vojenskú operáciu proti ukrajine, spôsobujúcu vzdušné nálety na vojenské jednotky, vzdušné systémy a muničné sklady. Vo video spáve pre národ, ospravedlňuje prezident Putin operáciu citovaním prosby Donbaskej ľudovej republiky o vojenskú ochranu. Povedal, že cieľ operácie nie je okupácia Ukrajiny ale jej demilitarizácia a defašizácia. Zvolal na služobníkov ozbrojených síl Ukrajiny aby zložili zbrane a nepočúvali „proti-občiansku militaristickú vládu, ktorá okráda ľudí.“


V našich minulých článkoch, my, Medzinárodná Marxistická Tendencia (IMT), sme posúdili pravdepodobnosť priameho vojenského stretu medzi Ruskom a Ukrajinou za veľmi malú. Toto bolo spôsobené skutočnosťou, že naše analýzy sa sústredili na záujem ruského imperializmu, jeho schopností a minulého správania. Vojna v plnom rozmere na Ukrajine bola pred tým vnímaná ako extrémne nebezpečné dobrodružstvo pre Putinov režim s neistým výsledkom, ktorý by mohol byť sprevádzaný enormnou cenou pre Rusko. Situácia, ako inak, sa konzistentne vyvinula zo zlého na ešte horšie, a eventuálne prepadla k ešte horšiemu scenáru. Putin si vybral dobrodružstvo, očividne počítajúc s tým, že ukrajinský štát sa rozpadne po prvých úderoch, po ktorých by bolo nutné iba dokončiť blitzkrieg a dosadiť novú lojálnu vládu. Ako s uznaním ľudových republík, jeden nemôže rozprávať o „rozhodnutiach na poslednú chvíľu založených na okolnostiach“, pretože video správa o začiatku operácie, ako sa ukázalo, bola natočená 21. Februára.


Významná časť ruskej spoločnosti a ruskej ľavice ospravedlňovala obe – uznanie ľudových republík a aj vstup ruských jednotiek na teritórium Ukrajiny hovorením o tom, že toto skončí ostreľovanie Donbasu a osem rokov dlhé peklo bombardovania miliónov ľudí. Toto obsahovalo určité množstvo pravdy, hoci v našich predošlých vyhláseniach sme zdôraznili negatívne dôsledky uznania nezávislosti, odsudzujúc uznanie i intervenciu. Ale teraz, keď rakety prileteli na Ukrajinu, nebude možné hovoriť o zásahu armády pre dobro „skončenia vojny“.


Je ťažké nájsť niečo viac pokrytecké než vyhlásenia Putina a iných ruských úradníkov o „defašizácií“. Naopak k ich rétorike odvolávajúcej sa na spomienku Veľkej Vlasteneckej Vojny z rokov 1941 – 1945, a obetiach Sovietskeho ľudu v boji proti fašizmu, historický model Putinovho režimu nie je Sovietsky Zväz ale Ruské Cárske Impérium, ako priamo a opakovane vysvetľoval. Jeho dlhá reč 21. Februára týkajúca sa predstavenia vojska v Luhanskej Ľudovej Republike a Donbaskej Ľudovej Republike bola dôrazne anti-komunistická. Bola založená na pozíciách ruského šovinizmu, a nie sovietskeho internacionalizmu. V Rusku, nacistickí kolaborátori sú taktiež bežne oceňovaní, aj keď nie na takej úrovni ako na Ukrajine. Biele hnutie je oslavované a komunisti perzekvovaní, počítajúc aj funkcionárov Komunistickej Strany. Komunistické strany v ľudových republikách na Donbase stále pracujú ilegálne. Politiká ruských autorít je národný šovinizmus, anti-komunizmus, anti-demokracia a okrádanie pracujúcich. V takých podmienkach, iba extrémne naivní ľudia môžu vnímať Rusko ako „anti-fašistickú“ silu.


Dokonca aj keď Putinov blitzkrieg uspeje a existujúca vláda Ukrajiny prestane existovať, čímkoľvek bude vystriedaná silou ruských bajonetov, bude tak isto reakčné, iba s iným zafarbením. Nemôže to byť inak. Potrebujeme iba zvažovať sily vychované ruským režimom na Donbase za posledných osem rokov; ako zabíjali nežiadúcich poľných veliteľov; a motivácie, ktoré videli ukrajinskú politiku v rovnaký čas. Kvôli daným obmedzeniam buržoáznej demokracie v Rusku, nemôže jeden očakávať, že Putin prispeje jej výstavbe na Ukrajine. Nebudeme vidieť „defašizáciu“, ale „fašizáciu“ pod inou vlajkou.


Vojna je najzložitejší predmet na analyzovanie. Samozrejme, nemôžeme predpovedať výsledok vojenskej operácie. Ale napriek obrovskej materiálnej a technologickej nadradenosti Ruskej armády nad armádou Ukrajiny, tam je šanca, že ukrajinská armáda a štát sa jednoducho nedá poraziť v niekoľkých dňoch. Pod týmito podmienkami, najhorší scenár pre pracujúcich ľudí Ruska a Ukrajiny sa preberie k životu: zdĺhavé, krvavé jatka v ktorých robotníci sú dobytok. Ale bez ohľadu na výsledok vojny, ukrajinský a ruský šovinizmus vyrastie do nových výšok a hlboká rana by mohla pôsobiť na vzťah ukrajinských a ruských robotníkov, ktorý vydrží mnoho dekád. Preto, boj za zmierenie ľudí, divoký boj proti šovinizmu všetkých strán je služba a urgentná úloha komunistických internacionalistov dneška.


Najdôležitejšia úloha poctivých ruských komunistov je priamo oponovať ruskej vojenskej intervencií. Schvaľovanie tejto operácie pod zámienkou „ochrany ruskej populácie“, „boja proti fašizmu“, a tak ďalej je priama zrada princípov internacionalizmu. Pozícia vedenia Komunistickej strany Ruskej Federácie, ktorá formálne ponúkla Putinovi ich uznanie ľudových republík na Donbase, a potom schvália intervenciu armády a vojenskú operáciu, spôsobila najväčšiu škodu v tomto aspekte. Je pozoruhodné, že toto sa deje v rovnaký moment, keď členovia samotnej komunistickej strany, od Moskvy po Vladivostok, čelia represií. My veríme, že konzistentní komunisti v radoch tejto strany by mali protestovať proti faktu, že vedenie nielenže kapitulovalo ruskému šovinizmu, ale že vedie jeho pochod. Čas nastal pre všetkých verných komunistov spomenúť si na lekcie kolapsu Druhej Internacionály; spomenúť si na Leninov boj proti sociálšovnistom a princípy na ktorých bola postavená Komunistická Internacionála!


Voláme na všetkých komunistov na Ukrajine, Rusku a Donbase aby oponovali vojne. Naliehame na vojenský personál Ruskej Federácie aby nevykonávali zločinecké rozkazy. Voláme po boji proti šovinizmu všetkých foriem – za medzinárodné bratstvo ľudí.


PROTI VOJENSKEJ INTERVENCIÍ!

PROTI RUSKÉMU IMPERIALIZMU!

PROTI ŠOVINIZMU VŠETKÝCH FORIEM!

NIE VOJNE MEDZI ĽUDMI! NIE MIER MEDZI TRIEDAMI!


Preložil súdruh Martin Frankel

215 zobrazení
bottom of page