top of page
Vyhledat

Milion chvilek využívá slabin protivládního hnutí

Již stovky let jsme my, jako lidé, měli rádi jednoduché příběhy. Hrdinný rytíř v blyštivé zbroji zachrání nebohou princeznu od lidožravého draka, zlého čaroděje nebo samotného ďábla. Bohužel v našem světě není vše tak černobílé. Spoustu buržoazních a reakčních médií do nás však nyní tlačí tuto myšlenku boje dobra proti zlu. Tento fakt byl pozorovatelný za doby krize koronaviru a přetrval až do dob dnešních, zejména v otázce války na Ukrajině. Prozápadní média nám tvrdí, že každý kdo podporuje Rusko je troll, zastánce fašismu, nebo naprostý hlupák. Proruská média tvrdí, že ti, co podporují Ukrajinu, jsou Fialovy ovce, nemají svůj názor, fašisti, nebo idioti. Je tomu opravdu tak?





Odborová demonstrace 8.10


Podobně jako u protivládních demonstrací, bylo hlavním tématem poukázat na neschopnost vlády pomoci. Nicméně je však pozoruhodné, komu by vedení odborů ve skutečnosti chtělo pomáhat. Pracující už zjevně nejsou alfou a omegou odborového zájmu, a stále větší důraz se ze strany Středuly a jeho kumpánů z vedení ČMKOS klade na pomoc samotným podnikatelům, v čemž si často notují se samotnou Hospodářskou komorou. Cílem této snahy je místo míření na správné cíle v rámci třídního rozdělení společnosti omezit odborářský boj na pouhé kontrolovatelné stěžování si vládě, jakožto loutce vládnoucí kapitalistické třídy. Probíraly se témata zastropování cen energií, potravin ba i nájemného, dále se také probíralo zastavení poklesu mezd a vyrovnání jejich propadu. Všude samý pláč a křik. Ovšem prezentace řešení ve prospěch pracujících bylo předem odvrženo jako "extrémismus".



Protivládní demonstrace 28.10


Podobně jako u předešlých protivládních demonstrací jsme i na této mohli pozorovat transparenty jasně dávající najevo nelibost k vládě a jejich nedostačujícím opatřením proti nynější ekonomické krizi, která se stále prohlubuje. V současné situaci však není problém řešitelný tím, že Fiala mávne kouzelným proutkem a vše se napraví. Fialova vláda kapitalistických loutek ve skutečnosti nemá jiné možnosti jak zachraňovat kapitalistický profit, než z peněženek nás všech. Na vině tedy není ani tak samotná vláda, jako nekontrolovatelné ekonomické síly anarchie kapitalistického trhu ovládající celou společnost, které vláda a kapitalisté hájí, jelikož jsou zdrojem jejich moci.


Byla zde přítomná celá škála různých hesel, odpovídající obecně nejasné vizi ohledně správné alternativy řešení problému. Spolu s vlasteneckými symboly a vlajkami Česka zde vlály třeba i vlajky KSČM. Je důležité vědět, že velká část účastníků této i předešlých demonstrací nejsou „agenti Ruska, kteří nás chtějí oslabit“. Primárně se jedná o lidi, kteří doplácejí na současnou krizi, a hledají způsob, jak celý problém pro ně co nejpříznivěji vyřešit. I mimo tyto demonstrace můžeme slyšet postoje jako: „Proč pomáhají Ukrajincům, když neuživí svoje vlastní“.




Někteří možná vidí v Rusku spásu od západu, jelikož nevěří vládě a imperialistické soustavě jíž jsou součástí. Tato představa je ryze nesprávná. Ovšem nedůvěru vůči sobě samé si v časech současné nejhlubší krize kapitalistické vlády světa pěstují u svého proletariátu napříč planetou.




Demonstrace "Proti strachu" 30.10.


Provládní demonstrace organizovaná „Milionem chvilek pro demokracii“ byla hlavně o kontrování silám, které byly schopné zmobilizovat vládní odpůrci. Milion chvilek sám má dnes již relativně dlouhou historii podpory stran současné vládní koalice. A pro mobilizaci co největšího počtu lidí na svou demonstraci Milion chvilek velmi účinně využil všech slabostí protivládního hnutí. Pokud na protivládních demonstracích zaznívají hesla proti přítomnosti uprchlíků z Ukrajiny, Milion chvilek se bude demagogicky tvářit jako někdo, kdo stojí na jejich straně, ačkoliv budou neustále horovat pro posílání nových a nových zbraní na Ukrajinu, aby synové, bratři a manželé ukrajinských uprchlic dále mohli umírat ve zbrani pro zájmy západního imperialismu. Podobně pokud konzervativní elementy na protivládních demonstracích odmítají práva LGBT menšin, Milion chvilek se opět bude snažit tyto mobilizovat proti protivládnímu hnutí.




Mimo zastánců vlády pětikoalice jsme zde mohli najít i ukrajinské nacionalisty a jejich české protějšky, věřící rétorice „Ukrajinského štítu proti Rusku“. Není od věci ale říct, že mnozí nacionalisté nejsou velkými zastánci západu, pouze nyní vidí větší nebezpečí pro Česko v imperialismu Ruska. Definitivně není mnoho z nich zastánců Fialovo vlády a k fašizmu mají také daleko.



Nevyužitý potenciál


Z tohoto relativně krátkého shrnutí nedávných demonstrací je doufám zřejmé, že vše není tak černobíle jak nám to média ukazují. Každý účastník kterékoliv demonstrace cítil seriózní důvod tam být. Dále ale také můžeme vypozorovat revoluční potenciál českých mas. Potenciál, kterého zatím protivádní hnutí pro svou absenci schopného revolučního vedení nebylo schopno využít. Svou vlasteneckou politikou proti sobě různí Vrábelové a jiní automaticky postavili pracující Ukrajince v Česku i příslušníky jiných národnostních menšin, a stejně tak i třeba klimaaktivisty, příslušníky LGBT, a zkrátka všechny pracující, kteří chtějí proti vládě bojovat, ale odrazuje je dekadentní a přežité vlastenčení, které v roce 2022 nepomáhá nikomu jinému, než vládnoucí třídě. KSČM se svými poněkud nedostačujícími hesly jako „zastavme zdražování“ a v různých případech jejich propad k nacionalismu bohužel není schopna vytyčit smysluplnou alternativu, a stejně tak ani ČMKOS která se potýká s prohnilostí a zkorumpovaností vlastních představitelů, kteří pobírajíce stovky tisíc měsíčně z odborářských fondů drží odborářské hnutí na uzdě a zajišťují klid vládnoucí třídě.


Co je zapotřebí je skutečná revoluční strana která bude schopna organizovat dělnickou třídu v dalším boji, proti vládnoucí třídě.


DV,MH



86 zobrazení
bottom of page