top of page
Vyhledat

Medzinárodná marxistická tendencia v roku 2022

Aktualizováno: 8. 6. 2023


Rok 2022 bol rokom, v ktorom veľká časť medzinárodných problémov vo svetovej politike - hromadiacich sa v priebehu desaťročí vzplanula. Vojna, hlad, masové vysídľovanie obyvateľstva a pokračujúce stúpanie cien naďalej sužujú ľudstvo. Medzitým sme videli priemyselné nepokoje, revolúcie a ich sprievodné prevraty, kontrarevolúcie a represie.


Medzi najuvedomelejšími vrstvami robotníckej triedy - a to najmä mládeže - toto obdobie vytvára stále viac odhodlanejšie a revolučnejšie nálady v spoločnosti.


Preto nikdy nebol lepší čas na budovanie síl marxizmu. Musíme zhromaždiť a revolučne vycvičiť kádre budúcej revolučnej armády svetovej robotníckej triedy, ktorá zvrhne súčasný kapitalistický systém a vytvorí socializmus. To je cieľom Medzinárodnej marxistickej tendencie (IMT).



Veríme, že pokroky, ktoré IMT urobila za posledný rok dokazujú, aké úrodné môžu byť príležitosti pre marxistov, ak sme ochotní sa ich chopiť. A aby sme to demonštrovali, tak sme zostavili krátke zhrnutie aktivít IMT počas celého roka.


Možno ste za tie roky čítali marxist.com a páčili sa vám a súhlasíte s jeho obsahom, ale ešte ste neurobili krok k tomu, aby ste sa k nám pridali do IMT? Súdruh: Teraz je čas urobiť tento krok. Urob si z toho novoročné predsavzatie na rok 2023!


Medzinárodnú marxistickú univerzitu v roku 2022 navštívilo 7300 ľudí


Naše zhrnutie začíname tým, čo bolo pre nás nepochybne vrcholom roka: Medzinárodná marxistická univerzita.


V roku 2020 IMT usporiadalo dôležitú udalosť: štvordňovú marxistickú vzdelávaciu školu, na ktorej sa zúčastnilo takmer 6500 súdruhov zo 115 krajín.


Medzinárodná marxistická univerzita (IMU), ktorá sa konala štyri dni a prilákala 7300 súdruhov bola výnimočná udalosť.


Tento rok sme boli späť s druhou Medzinárodnou marxistickou univerzitou 2022 (IMU22).Ak máme pravdu povedať, IMU22 prekonala aj naše najdivokejšie ambície, keď prilákala 7300 súdruhov z neuveriteľných 144 krajín sveta.


Toto podujatie sa konalo štyri dni a jeho úspech závisel od herkulovského úsilia stoviek súdruhov z celého sveta. Bezproblémovosť IMU22 v rozpore s jeho veľkosťou. Pätnásť relácii bolo predložených do 10 jazykov, vďaka čomu bolo podujatie ako žiadne iné z hľadiska veľkosti a kvality.


IMU22 sa zúčastnili súdruhovia zo 144 krajín.


Súdruhovia v Čile sa práve prihlasovali na IMU22, keď vychádzalo slnko, zatiaľ čo súdruhovia vo Východnom Timore sa zhromažďovali na tzv. watch parties, keď slnko zapadalo. Na celom svete a na každom kontinente sa organizovali tábory a (sledovacie) večierky. V Balúčistáne niektorí súdruhovia doslova vyliezli na kopec, aby získali signál potrebný na účasť a sledovanie IMU22!


Išlo o prelomovú udalosť v budovaní síl marxizmu na celom svete a záznamy zo stretnutí (teraz dostupné online na sledovanie) budú pre marxistov v nasledujúcich rokoch vzdelávacím nástrojom. Taktiež všetky relácie z IMU2020 sú tiež k dispozícii online.


Súdruhovia v Balúčistáne dokonca vyliezli na kopec, aby získali signál potrebný na účasť na IMU22.


Fenomenálna zbierka vo výške 825 000€ vyjadrovala zápal, nadšenie, optimizmus a obetavosť všetkých zúčastnených spolubojovníkov.


Významných momentov podujatia bolo príliš veľa na to, aby sme ich spomenuli všetky, ale upozorňujeme našich čitateľov najmä na dve vynikajúce diskusie, na ktorých bol hlavným rečníkom šéfredaktor marxist.com Alan Woods. Sú to prednášky s názvom: Vojna, kríza a revolúcia: Nový normál ( War, Crisis and Revolution: The New Normal) a Marxizmus a umenie: Odpútanie kultúry od kapitalizmu (Marxism and Art: Unshackling Culture from Capitalism).







Boj za marxistickú teóriu


V IMT sme hrdí na naše zameranie na marxistickú teóriu. Bez revolučnej teórie, ako povedal Lenin, nemôže existovať žiadne revolučné hnutie. Účelom IMU22 bolo priblížiť túto teóriu prístupným a živým spôsobom.


Poslaním tohto webu je prinášať vám najlepší teoretický obsah a marxistické analýzy. A to nielen v angličtine, ale vo viac ako 30 jazykoch, v ktorých sme tento rok publikovali!


A v novom roku sme hrdí na to, že sa vraciame s úplne novým podcastom International Marxist Radio, takže počas dlhej chvíle si môžete vypočuť nové myšlienky a nápady či už ste na cestách alebo doma.


Tento rok IMT pracuje na tom, aby vám priniesla rovnakú marxistickú teóriu v nových formátoch. Okrem kníh, časopisov, článkov a videí sme teraz hrdí na to, že môžeme spustiť Medzinárodné marxistické rádio (IMR), podcast IMT v anglickom jazyku.



Na rozdiel od IMT je poľutovaniahodným faktom, že väčšina tých strán, ktoré sa považujú za ľavicové majú len veľmi malý ohľad na teóriu. Namiesto toho nám neustále vnucujú hľadanie nových nápadov a myšlienok, ktoré sú však vždy veľmi staré a veľmi reakčné.


Z tohto dôvodu sú Wellred Books, medzinárodné vydavateľstvo IMT, a mnohé vydavateľstvá našich národných sekcií prakticky osamotené v pokračovaní vydávania nových vydaní klasických textov Marxa, Engelsa, Lenina a Trockého. Tento rok sme vydali nové vydanie knihy Karla Marxa; The Eighteen Brumaire of Louis Bonaparte, čím pridávame knihu k dlhému zoznamu marxistických klasík, ktoré sme znovu vydali, pričom mnohé ďalšie sa pripravujú na rok 2023.


Aj tento rok sme s hrdosťou vypustili do sveta množstvo nových kníh a aktualizovaných vydaní, ktoré dnes poslúžia ako ostré zbrane v teoretickej zbrojnici marxistov.


Predovšetkým sa snažíme zachrániť dedičstvo tých veľkých marxistov, na ktorých vládnuca trieda nahromadila hromadu lží a prekrúcaní, aby odradila mládež od hľadania ich myšlienok.


Za týmto účelom tento rok vydavateľstvo Wellred Books vydalo titul Marie Fredriksenovej - The Revolutionary Legacy of Rosa Luxemburg. Jej vydanie bolo prijaté s nadšením. Fenomenálneho uvedenia knihy v januári sa zúčastnilo viac ako 300 ľudí z 18 krajín. Spätne si to môžete pozrieť nižšie:



Dedičstvo Rosy Luxemburgovej utrpelo vážne deformácie aj zo strany tých, ktorí sa hlásia k jej odkazu; veľký írsky marxista James Conolly dopadol o niečo lepšie. Zverejnenie aktualizovaného vydania knihy Alana Woodsa: Ireland: Republicanism and Revolution je skvelým protijedom v čase, keď Írsko vstupuje do nového a búrlivého obdobia.


Na úspešnom novembrovom krste (uvedení knihy do predaja) knihy sa zúčastnilo sto ľudí, záznam z neho si tiež môžete pozrieť nižšie:



Toto sú niektoré z našich nových vydaní v anglickom jazyku. Ale na celom svete súdruhovia z IMT tvrdo pracovali na tom, aby po prvýkrát sprístupnili dôležité marxistické texty v mnohých iných jazykoch.


Aby sme vymenovali niekoľko významných udalostí v roku 2022 bola vydaná kniha Alana Woodsa: Marxistická perspektíva: Dejiny filozofie; v nemeckom jazyku; pričom francúzke a španielske vydanie sa pripravuje. A taktiež sa pripravuje arabských a urdských prekladov knihy Alana Woodsa: Boľševizmus: Cesta k revolúcii, ktorý je dnes priamym návodom na vybudovanie revolučnej strany. Ďalej sa pripravuje aj nové vydanie vybraných diel Trockého v španielčine.


Neanglické vydavateľstvá IMT po celom majú za sebou plodný rok, v ktorom vydali mnohé klasiky a nové preklady.



Tento rok aj náš teoretický časopis v španielskom jazyku In defense of Marxism - América Socialista oslavuje svoje prvé výročie ako skutoče prvý medzinárodný časopis vo viacerých jazykoch. Jeho príjem bol fenomenálny a v súčasnosti sa z neho predáva viac ako 4000 výtlačkov v rôznych jazykoch.



Desiatky škôl po celom svete


Vráťme sa k práci IMT:


IMU22 bolo neporovnateľným podujatím, čo sa týka kvality diskusií, ako aj globálneho rozsahu, no okrem toho počas celého roka národné sekcie IMT hostili stále viac konferencií, kongresov, táborov a škôl ako kedykoľvek predtým.


Rok sa začal najväčšou montrealskou marxistickou školou všetkých čias s viac ako 1000 účastníkmi.



Vo februári sa rok odštartoval tisíckou ľudí, ktorí navštívili najväčšiu montrealskú marxistickú školu, ktorú organizuje Fightback - kanadská sekcia IMT.


Táto udalosť sa stala najväčším každoročným marxistickým podujatím v Kanade a každý rok neustále rastie.


Na jar mnohé z národných sekcií IMT usporiadali dôležité kongresy a konferencie, ktoré veľkolepo potvrdili kvantitatívny a kvalitatívny rast v rámci IMT od čias pandémie.


V marci sa stovky ľudí zúčastnilo na konferencii Socialist Appeal v Británii. Nadšenie a obetavý duch podujatia sa odzrkadlil vo veľkolepej zbierke, ktorá teraz dosiahla 20 000 libier, ktoré spolu s 825 000 eurami vyzbieranými na IMU22 po prvýkrát poputujú na nákup kancelárií Socialist Appeal a IMT v Londýne.



O týždeň neskôr sa viac ako 100 ľudí zúčastnilo národného kongresu Revolution, švédskej sekcie IMT. Začiatkom apríla nasledoval doteraz najväčší kongres španielskej sekcie IMT Luchas de Clases, na ktorom sa zúčastnilo viac ako 50 súdruhov.



Tento rok sa konal doteraz najväčší kongres Luchas de Clases, španielskej sekcie IMT.



V máji sa na kongrese kanadských marxistov z Fightback / La Riposte zúčastnilo 280 marxistov. Opäť to bol doteraz najväčší kongres sekcie.


Tento rok sa konal doteraz najväčší kongres kanadskej sekcie IMT.



Neskôr v tom istom mesiaci mexická sekcia IMT - La Izquierda Socialista, usporiadala svoj 20. národný kongres s delegátmi z celej krajiny vrátane štátov: Sonora, Chihuahua, Hidalgo, Puebla, Veracruz, Oaxaca, Mexico City, Yucatán a Jalisco. Kongresu predchádzalo stretnutie 30 ľudí na tému Blood and Gold: The Spanish Conquest of the Americas.


O týždeň neskôr sa na zjazde nemeckej sekcie IMT zišlo 90 súdruhov. Zo 40 účastníkov v roku 2019 to bol významný pokrok v krajine, ktorá je

kľúčom k európskej revolúcii.


Na kongrese nemeckej sekcie IMT v roku 2022 sa zúčastnilo 90 súdruhov; oproti 40 účastníkom v roku 2019.



Medzitým v lete zorganizovala salvádorská sekcia IMT Bloque Popular Juvenil, úspešný kongres, prvý po niekoľkých rokoch, v ktorých COVID-19 znemožnil osobné stretnutia.


Toto sú len niektoré z kongresov, o ktorých sme v priebehu roka informovali.


V lete popri prípravách na IMU22, IMT zorganizovala sériu úspešných národných škôl a táborov. V júni zorganizovala rakúska sekcia svoj každoročný Pfingst Seminár; štvordňový tábor so 14 workshopmi, na ktorom sa zúčastnilo viac ako 170 súdruhov, čo z neho robí najväčší Pfingst Seminár v doterajšej histórii. Zúčastní sa ho aj zahraniční návštevníci z Juhoslávie, Nemecka, Švajčiarska, Poľska, Českej republiky, Slovenska, Maďarska a Veľkej Británie.



O niekoľko týždňov neskôr sa 80 súdruhov zišlo na vôbec prvej letnej škole Marxistickej študentskej federácie v Británii. Rozhovory na tému "Život a myšlienky Lenina" sú teraz online na pozeranie.



Medzitým sa 100 súdruhov zišlo do Edmontonu na tretí ročník západokanadskej marxistickej školy. Opäť to bolo najväčšie zhromaždenie marxistov v regióne v nedávnosti.


Toto leto sa uskutočnilo najväčšie stretnutie marxistov v čerstvej pamäti v západnej Kanade na letnom tábore západokanadských marxistov.



A začiatkom augusta sa 400 ľudí zúčastnilo mládežníckeho zjazdu Aliancie progresívnej mládeže (PYA) a zhromaždenia v Kašmíre proti hrôzam kapitalizmu. Po tomto úspechu nasledoval 'Deň marxistickej školy' s viac ako 200 študentmi a robotníkmi.



Všade tieto udalosti ukazujú jednu nepopierateľnú vec: Marxizmus je opäť na vzostupe!


Pod bannerom IMT sa marxisti snažia vybudovať sily, aby zvládli historickú výzvu, ktorej čelí robotnícka trieda.




Od augusta do októbra, s návratom študentov do škôl a univerzít po celom svete, sa naši súdruhovia vrhli do boja a kampane prinášajúcej marxistické myšlienky stovkám univerzít a kampusov po celom svete.


Dnes je jasné, že najmä mladí ľudia vyhľadávajú nielen socialistické, ale otvorene komunistické myšlienky. A práve voči tejto vrstve mladých ľudí spustila IMT jesennú ofenzívu, pod bannerom #CommunismOnCampus. A aké veľké prijatie sme dostali!



Británia: tisíce ľudí reagujú na komunistické myšlienky


V roku, ktorý bol svedkom troch premiérov a rastúcich priemyselných nepokojov, súdruhovia z Marxistickej študentskej federácie v Británii spustili svoju doteraz najväčšiu náborovú akciu na univerzitách po celej krajine. Počas mesiacov september a október sa viac ako 3 750 študentov prihlásilo do marxistických spoločností na viac ako 50 univerzitách. Potom nasledovala séria 50 stretnutí od Glasgowa po Southampton na jednu tému: „Prečo sme komunisti“.


Na týchto stretnutiach sa zúčastnilo viac ako 1000 študentov, na ktorých stovky študentov prejavili záujem o vstup do IMT.



Jesenná kampaň bola korunovaná fenomenálnym úspechom na Revolution Festivale, trojdňovom festivale marxistických myšlienok, na ktorý sa zišlo 700 účastníkov vrátane súdruhov zo 14 krajín, čím sa stalo skutočne medzinárodným podujatím.




Rozpútanie pekla v Pakistane


V Pakistane súdruhovia z IMT budujú na pozadí mučivého utrpenia medzi masami. Hospodárska kríza v súčasnosti dosahuje rozmery, ktorých sme svedkami na Srí Lanke, pričom ničivé záplavy znásobili biedu más. V dôsledku záplav súdruhovia zorganizovali protestné a pomocné tábory po celej krajine. Na protestné listy sa vyzbierali tisíce podpisov, čo vyvrcholilo 2. novembra Akčným dňom, ktorý zorganizovala Aliancia progresívnej mládeže (PYA), v ktorom požadovali univerzity odpustiť poplatky študentom postihnutým povodňami.


Je škandalózne, že súdruhovia, ktorí vystúpili na tomto proteste, boli vystavení súdnemu konaniu za údajné podnecovanie k vzbure. Tento druh obťažovania je každodenným životom marxistov v Pakistane. Ostrejšie vrstvy vládnucej triedy chápu, že marxisti predstavujú ich najnebezpečnejších nepriateľov: nebezpeční kvôli myšlienkam, ktoré vlastníme.



Súdruhovia však túto jeseň a zimu prekonali všetky prekážky, aby spustili veľkolepú sériu miestnych zjazdov PYA v Rawalakote (Kašmír), Kvéte (Balúčistan), Karáčí, Lahore, Dera Ghazi Khan, Bahawalpur, Gujranwala, Islamabad, Hyderabad, Kašmore a Taunsa.


Žiaľ sme nemohli podať správu o celom tomto veľkolepom diele, ale mohli sme podať správu o zjazde v novembri v Kašmíre, na ktorom sa zúčastnili stovky študentov a pracovníkov.



To všetko bolo korunované fenomenálnym Central Youth Convention v Multane 7. decembra, na ktorom sa zúčastnilo 700 súdruhov, vrátane zástupcov z viac ako 30 univerzít.



Slogan, pod ktorým sa zjazdy konali, nemôže byť vhodnejší vzhľadom na podmienky, ktoré dnes v Pakistane panujú: „Halla Bol“, čo znamená „Rozpútajte peklo“. Určite sa rýchlo blíži deň, keď utláčané masy Pakistanu vzbudia všemohúce peklo proti vládnucej triede, ktorá denne uvrhuje ľudí do priepasti zúfalstva. Marxisti sa na ten deň pripravujú.



Úspechy od pobrežia k pobrežiu v Spojených štátoch


V Spojených štátoch sa areály opäť otvorili v auguste. V samotnom ‚bruchu šelmy‘ nachádza marxizmus otvorené dvere pre mládež. Začiatkom septembra už súdruhovia zo Socialist revolution, americká sekcia IMT, zaregistrovali 1 500 ľudí na 20 univerzitách, aby sa dozvedeli viac o IMT.



Náborovú ofenzívu amerických súdruhov sprevádzali marxistické školy 'Od pobrežia po pobrežie', ktoré sa začali v septembri vo Phoenixe a na víkend sa ich zúčastnilo 37 súdruhov. V októbri nasledovala víkendová škola v Minneapolise na Stredozápade, kde sa zúčastnilo 70 ľudí; a neskôr v tom mesiaci v škole v Atlante v štáte Georgia, kde navštevovalo 22 súdruhov z celého juhu, kde sily marxizmu začínajú využívať bohatý revolučný potenciál.


V októbri nasledovalo zhromaždenie viac ako 130 súdruhov v New Yorku na východnom pobreží pred záverečnou marxistickou školou roka až na západnom pobreží v Bellinghame v štáte Washington, ktoré prilákalo viac ako 50 súdruhov – a prvý pre IMT v regióne severozápadného Tichomoria.


Stovky ľudí navštevovali marxistické školy, ktoré organizuje americká sekcia IMT vo Phoenixe, Minneapolise, Atlante, New Yorku a Bellinghame.



Triedna vojna v Kanade


Smerom na sever nám Kanada tento rok ukázala, ako rýchlo môže triedna vojna vypuknúť dokonca aj v tých navonok „stabilnejších“ kapitalistických národoch. V novembri prepuklo veľkolepé hnutie pracovníkov v školstve ako úder hromu a v určitom bode hrozilo, že sa zmení na generálny štrajk v celom Ontariu.


Marxisti v Kanade boli každý deň, keď spor prebiehal, v teréne, pričom hrali dôležitú úlohu v radovej komisii CUPE [Kanadská únia verejných zamestnancov - pozn.red.]. Aktívna účasť marxistov v prebúdzajúcom sa robotníckom hnutí bola umožnená rokmi trpezlivej práce, budovaním dôležitej prítomnosti medzi študentmi. A tento rok Socialist Fightback Students urobili kroky vpred a zasiahli na 15 kampusoch po celej krajine, po prvýkrát vrátane University of Calgary, University of British Columbia a Université Laval.


Túto jeseň sme zaznamenali nevídané prijatie marxistických myšlienok, čo svedčí o zmene nálady medzi mládežou. Súdruhovia len v septembri zapísali vyše 2000 študentov. V Toronte súdruhovia zapísali viac ako 1 000 študentov na troch univerzitách a 700 študentov v Montreale. Po nich nasledovali stretnutia na všetkých kampusoch, kde IMT pôsobí, ktoré pravidelne priťahovali 50 – 70 účastníkov.




Skutočné myšlienky socializmu na vzostupe v Škandinávii


Zostávame na rovnakej línii zemepisnej šírky a smerujeme cez Atlantik a prichádzame do Škandinávie. Sociálni demokrati často spriadajú mýtus, že škandinávske krajiny predstavujú úžasný model „socializmu“. Ak by to tak bolo, očakávali by sme, že marxisti zistia, že ich propaganda a agitácia padajú na kamennú zem.


Napriek tomu švédska sekcia IMT mala túto jeseň svoj najúspešnejší nábor v histórii. Kontaktné údaje viac ako 400 ľudí zostali u marxistov počas niekoľkých dní v Štokholme, Göteborgu, Umeå a ďalej.



Vrcholom úspechu švédskej sekcie IMT bola jesenná škola Marxizmus 2022, na ktorej sa zišlo 125 súdruhov z Umeå na severe po Malmö na juhu, ako aj účastníci z Nórska a Fínska.



Medzitým v Dánsku IMT intervenovala na šiestich univerzitách v Kodani. Len jedno stretnutie o Marxovi a Komunistickom manifeste prilákalo viac ako 100 ľudí, pričom 40 vyjadrilo záujem o vstup do IMT. A nielen medzi vysokoškolskými študentmi nachádza IMT ozvenu. IMT zasadli aj do dvoch škôl, z ktorých na jednej náš súdruh zorganizoval úspešný klimatický štrajk viac ako 200 študentov.



Tieto úspechy boli korunované úspechom na tohtoročnom Festivale revolúcie, na ktorom sa zúčastnilo viac ako 110 súdruhov.




Veľký pokrok v nemecky a francúzsky hovoriacom svete


Cesta #CommunismOnCampus, o ktorej sme tu informovali, tiež zdôraznila dôležité kroky, ktoré IMT robí v nemecky hovoriacom svete.


V Rakúsku súdruhovia zamerali svoje kampusové zásahy do Viedne, Grazu a Innsbrucku. Predaj papiera za toto obdobie – viac ako dvojnásobný v porovnaní s predchádzajúcim rokom – naznačuje rýchly pokrok, ktorý sme dosiahli v krátkom čase od vypuknutia pandémie.


V Nemecku súdruhovia intervenovali na univerzitách vo Würzburgu, Rosenheime, Mainzi, Brémach, Kolíne nad Rýnom, Jene, Marburgu, Hamburgu a na troch univerzitách v Berlíne, čo vyvrcholilo víkendovou marxistickou školou. Seminár Karola Marxa bol s viac ako 120 prítomnými medzníkom. Na porovnanie, posledná osobná škola, ktorú organizoval Der Funke, nemecká sekcia IMT, sa konala v januári 2020 a zúčastnilo sa jej 50 ľudí.



Medzitým vo Švajčiarsku dosiahol IMT taký úspech pri preniknutí do univerzitných areálov, že sme dokonca upútali pozornosť pravicových novinárov, pričom v jedných novinách sa objavilo „exposé“ na tému „Ako radikálni marxisti infiltrujú univerzity“. Za bezplatnú propagáciu im, samozrejme, ďakujeme!



Úspešnú jesennú kampaň vo Švajčiarsku zavŕšila marxistická škola v nemeckom jazyku v Berne, na ktorej sa zúčastnilo 216 robotníkov, študentov a vysokoškolákov. Opäť išlo o najväčšie podujatie, aké kedy švajčiarska sekcia IMT hostila.


Nebola to však jediná škola, ktorú hostili naši švajčiarski súdruhovia, pretože na ňu nadviazala nemenej úspešná škola pre francúzsky hovoriacich, ktorú spoločne organizovali všetky frankofónne sekcie IMT (Švajčiarsko, Francúzsko, Belgicko a Kanada).


Túto úžasnú školu osobne navštívilo ďalších 150 súdruhov a ďalších 30 účastníkov sa pripojilo z Montrealu cez Zoom.


150 súdruhov a ďalších 30 cez Zoom sa pripojilo k tohtoročnej frankofónnej marxistickej škole, ktorú spoločne usporiadali švajčiarski, francúzski, belgickí a kanadskí súdruhovia z IMT.



Škola bola vyvrcholením úspechu kampane #CommunismOnCampus v celom frankofónnom svete. Vo Francúzsku súdruhovia energicky zasiahli na Université Jean Jaurès a Université Capitole v Toulouse; Aix-Marseille Université v Marseille; Univerzita Paula Valéryho v Montpellier; a Sciences Po a Université Paris Cité v Paríži, medzi inými, so stánkami, letákmi a množstvom pravidelných stretnutí pod hlavičkou Cercle Marxiste.




Taliansko: Marxisti držia červenú vlajku vztýčenu


Aj v Taliansku sa môžeme obzrieť späť na rok 2022 ako na míľnikový rok v budovaní síl marxizmu medzi mládežou, pričom vyvrcholením roka je vôbec prvý národný kemp Alziamo la Testa (ALT), mládežníckej organizácie talianskych marxistov.


Víkend bohatej politickej diskusie spojil študentov vysokých škôl a škôl a mladých pracovníkov z 26 miest. Stalo sa tak uprostred úspešnej jazdy na univerzitách po celej krajine vrátane Milánskej univerzity, Univerzity La Sapienza v Ríme a Neapolskej univerzity.


Všade, kde súdruhovia našli svoje heslo „bojujte s Meloniovej vládou na uliciach“, hlboko rezonovala bojovná nálada medzi študentskou mládežou.


Zatiaľ čo sektári a reformisti vítali vzostup Meloniho a Bratov Talianska s najčernejším pesimizmom – dokonca hovorili o víťazstve „fašizmu“, marxisti pochopili, že toto „štandardné víťazstvo“ pravice maskuje skutočnú náladu medzi masami: hnev a odmietnutie všetkých politických strán.



Iba marxisti sebavedomo držali svoj červený transparent, bod, ktorý sa prejavil na tohtoročnom pochode proti násiliu páchanému na ženách, na ktorom len IMT zdvihla politické transparenty a heslá, za čo boli následne napadnutí pravicou a klikou založenou na politike identity medzi organizátormi.



Nakoniec túto jeseň IMT zdvihol svoj banner v mnohých krajinách, kde sme predtým neboli.


V Írsku súdruhovia zasahovali na univerzitách na severe a juhu; medzitým IMT v Peru zorganizovalo prvé osobné stretnutie s medzinárodnými návštevníkmi z Mexika. Medzitým kolumbijskí marxisti urobili v roku 2022 dôležitý krok a založili noviny Colombia Marxista, rovnako ako taiwanskí súdruhovia, ktorí tento rok vydali prvé vydanie New Youth.


S plnou a nadšenou podporou celej internacionály za nimi môžeme očakávať veľké veci od týchto nových skupín rozvíjajúcich sa po celom svete.




Snaha smerom k robotníckej triede


Mladí ľudia všade ako prví dospejú k revolučným záverom. Ale cieľom marxistov je predovšetkým zapustiť korene medzi vyspelých robotníkov.


Medzinárodný deň pracujúcich 1. mája zostáva dôležitým referenčným bodom pre pokročilých pracujúcich na celom svete. A každý májový deň súdruhovia z IMT v každom kúte zemegule vytvárajú bloky na demonštráciách, organizujú denné školy a dokonca sa ujali vedenia pri organizovaní prvomájových zhromaždení na oslavu Medzinárodného dňa pracujúcich. Ani tento rok nebol iný, súdruhovia boli prítomní na stovkách zhromaždení po celom svete.


V Spojených štátoch, kde sa tradícia 1. mája začala v roku 1884 justičnou vraždou štyroch revolucionárov, vyšli súdruhovia z IMT do ulíc v 20 mestách od pobrežia k pobrežiu.



IMT bola prítomná na prvomájových zhromaždeniach po celom svete, z Caracasu, Valencie a Barquisimeta vo Venezuele; do Varšavy v Poľsku; Moskva v Rusku; Bana Luka v Bosne, do Mexico City, Madridu, Amsterdamu, Kodane, Atén a Londýna.


Vo Venezuele IMT odštartovala úspešnú sériu piatich stretnutí o revolučných myšlienkach marxizmu, ktoré majú trvať od prvého mája do Marxových narodenín 5. mája.



V niektorých mestách, ako napríklad Zürich vo Švajčiarsku, patril blok IMT medzi najväčšie revolučné bloky na prvomájovom pochode. V Španielsku súdruhovia zasahovali v deviatich mestách po celej krajine. Vo Švédsku sa viac ako 100 marxistov zmobilizovalo na demonštráciách v Štokholme, Göteborgu, Umeå, Malmö, Karlstade, Uppsale, Halmstade, Växjö a Helsingborgu.


V Rakúsku sa marxisti zúčastnili na demonštráciách vo Viedni, Grazi, Linzi, Innsbrucku a Vorarlbersku, pričom sa celkovo zmobilizovali na 12 zhromaždeniach. V Nemecku boli súdruhovia z IMT prítomní na demonštráciách a zhromaždeniach v Berlíne, Brémach, Hamburgu, Kolíne nad Rýnom, Erfurte, Essene, Mainzi, Marburgu, Mníchove, Würzburgu a ďalších mestách. Vo Francúzsku súdruhovia rázne zasiahli v štyroch mestách: Paríž, Toulouse, Marseille a Lyon; so zastúpením v Štrasburgu, Grenobli, Montpellier, Granville a Lavelanete.




V Taliansku súdruhovia zasahovali do veľkých demonštrácií na prvý máj, ako aj na pamiatku oslobodenia od fašizmu 25. apríla, pričom predali vyše 800 výtlačkov ich novín Rivoluzione.


Medzitým v Pakistane prostredníctvom Červeného robotníckeho frontu súdruhovia zorganizovali online zhromaždenie s najmenej 1 000 prítomnými ľuďmi, pričom sa konali osobné stretnutia v Rawlakote v Kašmíre; Wana, Waziristan; Bahawalpur a Gilgit.


Marxisti bok po boku s robotníkmi v boji


Posledná časť tohto roka zaznamenala vo väčšine krajín nové vrcholy inflácie a táto prudko sa rozvíjajúca inflácia pôsobí ako podnet, ktorý núti pracovníkov konať. Jedinou možnosťou je zorganizovať sa a vrátiť úder za vyšší plat.


A tam, kde naša trieda začína vracať úder, IMT so svojím programom, heslami a požiadavkami je prítomná v čoraz väčšom počte týchto bojov, bok po boku s robotníkmi.


V Británii, kde vláda kráča po lane, keď sa protestné akcie šíria zo sektora do sektoru, boli súdruhovia zo Socialist Appealu vo veľkom počte prítomní na demonštráciách štrajkujúcich dokárov, zamestnancov univerzít, poštových pracovníkov, zdravotných sestier, železničiarov a zamestnancov charitatívnej organizácie Shelter.



V Spojených štátoch, kde sme na jednej strane videli záplavu odborových jednotiek a na druhej strane dokonca aj vládne zásahy na odvrátenie potenciálne ochromujúceho železničného štrajku, súdruhovia zo socialistickej revolúcie stáli pri stávkach v Trader Joe's, Starbucks, Amazon, akademických pracovníkov a Apple. Celú správu o zásahoch amerických súdruhov si môžete prečítať tu.



Ako už bolo spomenuté, kanadskí súdruhovia z Fightbacku boli na demonštráciách CUPE, keďže hrozilo, že štrajk sa zmení na čelnú zrážku s pravicovou vládou Douga Forda v Ontariu. V radovom výbore zohrali významnú úlohu súdruhovia.



A nielen na priemyselnom fronte sa súdruhovia spojili s robotníkmi v boji o najrozmanitejšie otázky. V októbri v Pakistane, v súvislosti s návratom Talibanu k moci v Afganistane, súdruhovia z IMT zorganizovali masové stretnutie stoviek ľudí pod hlavičkou „triedneho boja proti terorizmu“ v Pakhtoonkhwa. Medzitým, v júli, bol súdruh Juan Glob v Španielsku napadnutý políciou a zatknutý za jeho prácu ako organizátora Barrios Hartos, organizovanie protestov proti zvyšovaniu cien elektriny a prerušeniu dodávky elektriny. Po jeho zatknutí prišli na policajnú stanicu stovky nahnevaných obyvateľov štvrte.



Medzitým v Brazílii, ako aktívni účastníci Hnutia okupovaných tovární, súdruhovia z IMT tento rok oslávili 20. výročie hnutia. A v roku, v ktorom boli dôležité voľby, sa súdruhovia z Esquerdy Marxista (IMT Brazília) vrhli do predvolebnej kampane s nezávislým marxistickým transparentom a stáli na kandidátke podľa vlastného programu pod lístkom ľavicovej strany PSOL.



Po týchto voľbách, v ktorých zvíťazil Lula s jeho buržoáznym kolegom Alckminom, vedenie PSOL opakuje minulú hlúposť pri príprave na vstup do novej vlády, ktorá je v skutočnosti vládou národnej jednoty s kapitalistickou triedou. Dnes Esquerda Marxista stojí proti prúdu v boji za principiálnu pozíciu za triednu nezávislosť v PSOL.


Revolučný optimizmus


Toto je len niekoľko väčších zásahov a udalostí IMT, o ktorých sme mohli informovať tu na marxist.com. Na každom kontinente ich bolo oveľa, oveľa viac, ako by sme kedy mohli zaznamenať v jedinom článku, nehovoriac o tisíckach verejných stretnutí, denných škôl a čitateľských skupín každý deň v roku.


Aký všeobecný záver môžeme vyvodiť z tohto množstva správ? Jedna vec vyniká. Sily marxizmu všade rastú a rastú pod bannerom IMT. Nálada napĺňajúca naše udalosti a zásahy je všade rovnaká: nálada optimizmu a pevnej vôle – skutočnosť, ktorá je zdrojom zmätku medzi našimi politickými oponentmi, vrátane mnohých takzvaných „ľavičiarov“.


Ale trocha zamyslenia by malo rozptýliť tento zmätok. Áno, kríza kapitalizmu vrhá na svet temný tieň. Je to požieranie malej kôrky chleba, ktorú robotníci ešte vlastnia; núti pracujúcich, aby vypínali kúrenie napriek extrémnemu počasiu spôsobenému klimatickými zmenami, ktoré práve teraz vidíme v Severnej Amerike; cez imperialistické vojny zabíja státisíce a vytláča milióny.


Toto sú hrôzy, ktoré na nás naskladnil kapitalizmus. Ako Trockij napísal o hrôzach úsvitu dvadsiateho storočia, zdá sa, že naša súčasná epocha hovorí: „Vzdaj sa, ty úbohý snilko. Tu som, vaša dlho očakávaná ‚budúcnosť'. Ale s Trockým odpovedáme: „Nie, ty si len prítomnosť.“


Pod povrchom sa v robotníckej triede na celom svete hromadí obrovská horkosť a hnev. Blíži sa deň, keď vypláva na povrch a otrasie kapitalizmom v základoch. Už sme videli jeho predzvesti: na Srí Lanke, v Iráne a v rastúcej priemyselnej nespokojnosti v mnohých ďalších krajinách.


IMT je už prítomná v mnohých z týchto bojov. A ako rastieme, očakávame, že budeme prítomní medzi mnohými ďalšími, budeme bojovať po boku robotníkov a získame mnohých vojakov budúcej svetovej socialistickej revolúcie na náš prapor. Pridajte sa k nám a pridajte svoj podiel na tejto ťažkej, ale nevyhnutnej a nekonečne obohacujúcej práci.


Preložil Adam Lazarov a Andrej Mazánik









75 zobrazení
bottom of page