top of page
Vyhledat

Kuchyňa a Sliač - Vydáme Slovensko imperialistom?

Dňa 12. Januára 2022 vláda odobrila uzavretie (aspoň na papieri) obrannej zmluvy Defense cooperation agreement (Dohoda o obrannej spolupráci, DCA), 4. februára bola podpísaná vo Washingtone ministrom obrany Jaroslavom Naďom. Ambasáda USA, masmédiá a vladári nesklamali, vykresľujúci zmluvu ako pomoc pri zakotvení slovenskej nezávislosti a suverenity, pretože nie je lepšieho symbolu nezávislosti ako zahraničná armáda na cudzom území. Obhajcovia tejto zmluvy sú tiež zväčša práve tí ľudia, ktorým nedá Varšavská zmluva spávať. Čo konkrétne ale zmluva obnáša? Čo znamená pre bežného Slováka a krajinu celkovo? Ako zapadá do kontextu medzinárodného diania? A, ešte relevantnejšie pre nás marxistov, aký má význam pre triedny boj a kapitalizmus?




Najproblematickejšie body zmluvy sú, podľa Artura Bekmatova, predsedu politickej strany Socialisti.sk, nasledujúce:


1. Američania obsadia naše dve vojenské letiská – Kuchyňu a Sliač

2. Prítomnosť americkej armády bude dlhodobá a kvantitatívne neobmedzená

3. Vojaci USA budú mať v porovnaní s ostatnými cudzincami privilegované postavenie

4. Slovensko sa voči vojakom USA vzdáva výkonu trestnej právomoci

5. Slovensko sa vzdáva výberu daní, cla a ďalších poplatkov


Rozoberieme ich po jednom.


1.Američania obsadia naše dve vojenské letiská – Kuchyňu a Sliač


Zmluva umožní US Army využívať letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač. Ak už toto nie je dosť zlé samo o sebe, pripadajú im pod správu “prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory” a to úplne zadarmo, bez akýchkoľvek poplatkov. Slovensko má dostať od Ameriky 100 miliónov dolárov, avšak to na modernizáciu obrannej infraštruktúry, alebo rečou bežného smrteľníka, na rozšírenie a vylepšenie spomenutých letísk zasvätených Američanom.


2. Prítomnosť americkej armády bude dlhodobá a kvantitatívne neobmedzená


Dohoda má byť platná 10 rokov s ročnou výpovednou lehotou, ináč zostáva naďalej platná. Čiže vypovedať zmluvu by sme mohli vypovedať najbližšie v roku 2032, pričom by ‘yankees’ museli odísť do 2033. Všetci sme si ale vedomí, aké to je snažiť sa zbaviť Americkej vojenskej prítomnosti. Taktiež sa nikde v dokumente nenachádza limit na počet vojakov. Donesú ich tisíc, alebo milión? Možné je zrejme všetko.


3. Vojaci USA budú mať v porovnaní s ostatnými cudzincami privilegované postavenie


V rámci NATO členskí vojaci nemusia predložiť pas či víza. V rámci DCA vojaci Amerických ozbrojených síl k tomu dostanú bezplatné potvrdenie o pobyte, považovaný za prechodný. Ďalej sú oslobodení od platenia všetkých poplatkov, čiže aj DPH, okrem mýta. Taktiež nie sú povinní uhradiť škody počas výkonu služby. Či sa skutok stal počas výkonu služby rozhodujú príslušné orgány USA. To je luxus!


4. Slovensko sa voči vojakom USA vzdáva výkonu trestnej právomoci


„[SR sa] na žiadosť Spojených štátov a na podporu svojho záväzku o vzájomnej obrane týmto uplatňuje svoju suverénnu diskrečnú právomoc vzdať sa svojho prednostného práva na výkon trestnej právomoci.“ Áno, s úzkou koordináciou s príslušnými orgánmi SR, čo však nie je nezámerne celkom vágne. Čo ale ak vezme ľud veci do vlastných rúk? „...povoliť využitie vojenskej polície ozbrojených síl USA na udržanie disciplíny a poriadku voči ozbrojeným silám USA v komunitách neďaleko vojenských zariadení a priestorov, v ktorých sa nachádzajú ozbrojené sily USA.“ Američania si vyhradzujú právo zmasakrovať akékoľvek aktivity proti ich armáde, a naša buržoázia samozrejme veselo súhlasí. K tomuto sa vrátime neskôr.


5. Slovensko sa vzdáva výberu daní, cla a ďalších poplatkov


Oslobodenie od poplatkom sme analyzovali v bode 3. Čo je ale ešte viac je, že Slováci majú priam zakázané vytvárať Američanom náklady. To platí aj pre zamestnanie miestnych civilistov.


Každý, kto sa nad dohodou reálne zamyslí, vidí, že je pre nás absolútne nevýhodná. Nazvali by sme ju vlastizradou, ale pracujúci človek krajinu nemá. Ten najtvrdohlavejší amerikanofil, ktorý si aj je vedomí rizík zmluvy (čiže obsahu zmluvy vôbec) povie, že naša suverénna vláda s ňou slobodne súhlasila, takže je to v poriadku. Či bola zmluva presadená z úprimného presvedčenia vládnucej triedy alebo čisto len z jej závislosti na tej americkej, vychádzajúcej z dobytia našej ekonomiky po privatizáciách, a z potreby pre uzákonenie bratskej pomoci v prípade prichádzajúcej revolúcie, diskutovať nejdeme, pretože odpoveď je jasná. Keď už hovoríme o revolúcii, pozrime sa, čo si o dohode myslia masy.



Domáci odpor a reakcia


Niet divu, že vládna iniciatíva (vládna aj preto, lebo bežný človek má takmer nulový vplyv na dianie) takéhoto rozmeru len prehĺbi rozkoly medzi už rozdelenou populáciou. Nastala celospoločenská diskusia medzi dvoma veľkými tábormi - pro a proti - najmä v médiách a na internete. Mainsteam masmédiá samozrejme pracujú na viac ako plné obrátky, s plnou podporou od ministerstiev, aby ďalej umelo tvorili súhlas a postavili robotníka proti robotníkovi. Jedným slovom – robia si svoju prácu. Každý, kto so zmluvou nesúhlasí, je konšpiračný dezolát, rusofilný Ficovolič, Blahoidný baranmydlič (čo by som dal za to, aby som si vymýšľal), mafiánska prostitútka (ako keby každá vláda pod kapitalizmom nebola mafiánska!) a je nemilosrdne vytlačený z diskurzu šikanou. Je to celkom efektívny spôsob utĺmenia debaty v samozvanej demokratickej spoločnosti. Naď sa zase snaží zmierniť naše veľmi oprávnené obavy s tým, že podobnú dohodu majú aj Maďari, Poliaci a pod. Vážne si myslí, že nás to zaujíma? Polícia SR má aj zriadenú stránku na boj proti hoaxom a konšpiráciám Samozrejme, že konšpirátori sú aktívni a hoaxy sa skutočne šíria, snažiaci sa o postavenie, politické body, o kliky a ad revenue. Sú odporcovia DCA teda len ďalší krok v evolúcii antivaxerov?


V prieskume od Median SK vyjadrilo nesúhlas s prítomnosťou amerických vojsk 64% opýtaných, 30% by to neprekážalo. Takéto prieskumy treba brať so zrnkom soli, no je celkom bezpečné konštatovať, že okolo polovica populácie, čiže väčšina, tu Američanov nechce. Nehovoriac o tom, že samotní starostovia postihnutých miest nesúhlasia s iniciatívou ministra obrany. Jeden môže polemizovať, že masy sú zmanipulované ruskou propagandou. Sú facebookové stránky opozičných politikov či vágne spomienky na bývalý režim silnejšie ako celá štátna mašinéria? Odvážna hypotéza. Hlboká nedôvera voči buržoázii je však očividná v akomkoľvek prípade. Avšak buržoáziu nezaujíma názor pracujúcich, čo demonštrovali aj minulý rok pri zmietnutí zo stola referenda o predčasných voľbách s viac ako pol miliónom podpisov, na čele s pani Prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Vidíme, ako kapitalistická liberálna demokracia stojí o názor väčšiny a slúženie ľudu, čo nám každoročne opakuje pri oslavách Víťazného novembra.


26. Januára 2022 zvolal opozičný SMER – Sociálna Demokracia v Bratislave protest proti obrannej dohode, zdražovaniu a za predčasné voľby. Zúčastnilo sa cca tisíc ľudí, na pódium vystúpil predseda SMERu a bývalý trojnásobný premiér Róbert Fico, neslávne známy smerák Ľuboš Blaha, predseda opozičnej SNS Andrej Danko, Artur Bekmatov a iní. Protest nedostal o moc väčšiu reakciu ako zopár článkov a vyjadrení. Tu je, medzi rečou, krásne vidno oportunizmus a pokrytectvo sociálnych demokratov, pretože rozhovory o obrannej dohode začali ešte pred zvolením prezidentky a dnešného kabinetu Eduarda Hegera – t.j. kabinetu oného SMERu!


26. Januára 2022 zvolal opozičný SMER – Sociálna Demokracia v Bratislave protest proti obrannej dohode, zdražovaniu a za predčasné voľby.



Ďalší kúsok v skladačke vojny?


Predstavme si, že sme v skorom 20. storočí. Dominantná svetová veľmoc je Spojené kráľovstvo s jej hegemóniou nad morom a globálnou koloniálnou ríšou. Objavuje sa ale nová, rastúca veľmoc - mladé Nemecké cisárstvo. Ich kapitalizmus sa rozvíja rýchlo, nové trhy, veľa príležitostí pre investície, rastúca populácia, bohaté prírodné zdroje, atď. kým ten britský mal to najlepšie za sebou. Veľké ekonomiky si nárokujú nové trhy, viac surovín, viac pozemku, viac robotníkov do tovární - ale čo robiť, keď už je všetko zabraté už etablovanými kapitalistickými imperialistami? Imperializmus prichádza ku jednej zo svojich mnohých kontradikcii, nastáva všeobecné zbrojenie, vojna je len otáznou času.


Vráťme sa do našej doby. Dominantná veľmoc je USA. Objavuje sa ale nová, rastúca imperialistická veľmoc - Čína, v menšom rozmere, po zlyhaní snáh Američanov z neho spraviť svoju osobnú kolóniu cez prezidenta Yeltsina po páde ZSSR, Rusko. Tieto dve krajiny sa každým dňom viac a viac zbližujú, uzatvárajú nové dohody aliancie, stupňujú zbrojenie, zaisťujú si svoje okolie (Taiwan, Nová hodvábna cesta, Donbas, Gruzínsko). Amerika leje peniaze do spojencov, čo im zostali – Izrael, Taiwan... Slovensko. Akékoľvek paralely sú samozrejme čistá zhoda náhod. Či?


Nič sa nedá skúmať jednotlivo, všetko so všetkým súvisí. Toto nie je len o tom, že nám sem tam po oblohe preletí stíhačka. Americké základne nás v prípade vojny nevyhnutne zatiahnú do prípadného imperialistického konfliktu, tieto letiská ako terče číslo jeden. Aký záujem má Američan a Slovák, Rus a Ukrajinec, bojovať vo vojne, kde ide len o záujmy najmajetnejšieho 1% sveta? Pracujúci sa už len ťažko dajú zmotať na “národnú hrdosť”, “patriotickú povinnosť” a “za Kráľa a krajinu!”.



Reforma alebo revolúcia?


Ako už vieme, DCA je postavená a sformulovaná priamo proti záujmom bežných ľudí. Ak zmluva prejde, vzdá sa Slovensko časti suverenity a zlegalizuje sa, veľmi v prospech našej vlády, možnosť zahraničnej ozbrojenej intervencie v prípade pokusu zvrhnúť systém a súčasný chod vecí, ako sme videli len minulý mesiac v Kazachstane, či u nás v ‘68. Stelesňuje drzosť a zvrátenosť vládnucej triedy. Musí ešte prejsť parlamentom a prezidentkou. Premiér Eduard Heger skonštatoval, že “nevidí žiadny dôvod na nejaké váhanie”. Pani prezidentka, vykresľujúca sa ako zástupkyňa progresívnej a spravodlivej spoločnosti, hlas zdravého rozumu v hlboko polarizovanej spoločnosti, šarmantná diplomatka, znova ukázala svoju pravú tvár, t.j. vulgárna ochrankyňa záujmov reakcie, niekoľkokrát zastávajúca sa zmluvy a spojenectva s USA. Dohode sa postavila len generálna prokuratúra, aj to len s 35 pripomienkami.


Ak zmluva prejde, vzdá sa Slovensko časti suverenity a zlegalizuje sa, veľmi v prospech našej vlády, možnosť zahraničnej ozbrojenej intervencie v prípade pokusu zvrhnúť systém a súčasný chod vecí, ako sme videli len minulý mesiac v Kazachstane, či u nás v ‘68.


Zachránia nás teda opoziční politici? Máme čakať do ďalších volieb, v ktorých bude podľa všetkého dominovať sociálna demokracia? Sme odkázaní Putinovskej smero-hlasáckej mafiánskej vláde na ďalších 12 rokov, ako strašia médiá? Ako sme spomínali, dnešný kabinet OĽANO iba pokračuje politiku bývalých vlád. Citujme samotnú ambasádu USA:


"Dňa 18. apríla, 2018 [za vlády SMERu] prišiel do Bratislavy na dvojdňovú návštevu tím odborníkov z Ministerstva obrany USA. Diskutovali o implementácii Dohody o spolupráci v oblasti obrany (Defense Cooperation Agreement-DCA) medzi Spojenými štátmi a Slovenskom. Tím amerických odborníkov sa stretne so svojimi kolegami na Ministerstve zahraničných vecí SR a na Ministerstve obrany SR."

Opozícia tak či onak nemá dostatok mandátov, aby zmluvu potopila - 55 zo 75 potrebných na väčšinu. Aj keby sme otočili zahraničnú politiku na Východ, bolo by horšie ako kontraproduktívne sa spájať s ruskou, či vôbec akoukoľvek, buržoáziou. Proletariát sa môže oslobodiť iba sám.


Je do očí bijúce, že parlamentarizmus a buržoázna politika nás zradila na plnej čiare, ako nespočetkrát predtým, a nemali by sme, priam nemôžeme, v ňu dôverovať. Zostáva len jedna možnosť:


Organizovať sa!


Strhnúť a rozprášiť kapitalistický systém!


Vybudovať spoločnosť, kde vládne každý bežný človek rovnako, bez ohľadu na majetok, vplyv, národnosť, vierovyznanie, sexualitu, atď!


Vybudovať socialistickú spoločnosť!


Tentokrát bez stalinistických byrokratov.



Jakub Šúšolík

164 zobrazení
bottom of page