top of page
Vyhledat

Čistky v štátnom aparáte - kríza ničí status quo

Aktualizováno: 25. 8. 2023

19. júla bol odvolaný dočasne poverený minister vnútra Ivan Šimko, 23. augusta zase šéf Slovenskej Informačnej Služby Michal Aláč. Detaily nie sú dôležité. Čo je dôležité, je: kríza kapitalizmu drtí politickú stabilitu a politické centrum sa opiera o políciu vo výhľadoch na prehraté voľby. Občianska vojna medzi frakciami vládnucej triedy je na veľmi vysokom bode.


Prezidentka Zuzana Čaputová / Obrázok : TVNoviny


Dianie na ministerstve a v bezpečnostných zložkách je veľmi spletité, každá strana má milión vlastných výhovoriek a záujmov. Avšak my sa nesnažíme vykresliť jedného politika zle a druhého dobre; chceme vystihnúť pravú esenciu veci.


Obaja odvolaní boli navrhnutí nezvolenou súčasnou dočasne poverenou vládou a schválení prezidentkou, avšak teraz boli hodení cez palubu. Citované dôvody sú tak primitívne, že sa zdá, že si politici robia z voličov srandu. U Šimka to sú dva statusy na Facebooku, kde hovoril, že polícia má podliehať politike. U Aláča to je zas obvinenie zo strany Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), že využíval svoje postavenie na pomáhanie zločineckým skupinám. Takže dva statusy a obvinenie.


Opozícii toto krásne prospieva - jednak tvrdia, že na Slovensku nič nefunguje, ďalej, že prežívame policajný prevrat a na koniec, že sa "progresívci" pripravujú na manipuláciu volieb. A nie je ľahké vyvrátiť tieto tvrdenia, keď sa človek pozrie pod povrch.




Centrum a pravica, pozostávajúce z Progresívneho Slovenska, Sasky, OĽaNO, KDH a rôznych iných strán, ktoré sa podľa všetkého do parlamentu nedostanú, majú prehrať voľby a tiež majú nízky koaličný potenciál. Sociálno demokratická a populistická frakcia oligarchie má lepšie výhľady. Pre slovenskú buržoáziu tu nastávajú dva zásadné problémy: Smer a spol. sú pre ňu nespoľahliví a inšpirujú svojou politikou bordel a nedôveru v systém. Je v jej záujme ich potopiť.


Dáva teda zmysel aby centrum hľadalo oporu v štátnych zložkách, prípadne aby sa štát postavil nad spoločenské triedy, aby zaistil správny chod kapitalizmu a aby zasiahol proti individuálnym kapitalistom, ktorí stavajú vlastné záujmy nad kolektívne záujmy buržoázie. Centrum vyslalo jasný odkaz - neposlušnosť sa netoleruje. Či je kríza až tak hlboká, aby vznikla pre takýto zákrok potreba, je neisté.


Obaja boli odvolaní kvôli potrebám šéfa Policajného zboru Štefana Hamrana. Práve ten sa dostal do potýčky s ministrom, v ktorej si Čaputová a premier Ódor vybrali Hamrana, a ktorý vzniesol obvinenie na Aláča, na základe ktorého ho bez zaváhania odvolali. Žiaden demokratický proces, žiadne dôkazy, nič. Pritom viacero obvinených individuálov pokojne funguje v úradoch a NAKA. Preto obvinenia o policajnom prevrate. Skutočný charakter buržoáznej "demokracie" sa opäť krásne ukazuje.


Slovensko je v politickej slepej uličke. Po desaťročiach politických kríz tu máme ďalšiu. Vládnuca trieda nedokáže vládnuť starým spôsobom, no nie je tu revolučná alternatíva, ktorá by túto slabosť využila. Preto, ak si komunista, pridaj sa k nám!


-Jakub Gaňa

62 zobrazení
bottom of page