top of page
Vyhledat

Aaron Bushnell: Akt, který vyjádřil hněv a frustraci milionů

Dvacátého pátého února se příslušník amerického letectva jménem Aaron Bushnell upálil před izraelským velvyslanectvím ve Washingtonu na protest proti spoluúčasti amerického imperialismu na válce v Gaze. Zpráva o tomto statečném činu sebeobětování jediného muže silně rezonovala v srdcích stovek milionů mužů a žen.


/newsweek.com


Při pohledu na události genocidy páchané v Gaze lidé pociťují stejné, hluboké zoufalství a bezmoc, zatímco je hromadná vojenská síla západního imperialismu využívána k drcení a vraždění malého utlačovaného lidu. Cítí stejný silný vztek na naše krvelačné kapitalistické politiky na Západě, kteří tenhle masakr dovolili a umožnili.


Ve čtvrtek ráno kontaktoval Aaron Bushnell, 25 letý inženýr kybernetické bezpečnosti a IT amerického letectva, různé noviny s tím, že hodlá na protest položit svůj život:


„Jmenuji se Aaron Bushnell, jsem aktivním příslušníkem letectva Spojených států a nebudu se nadále podílet na genocidě. Chystám se k extrémnímu protestnímu činu, ale ve srovnání s tím, co lidé v Palestině zažívají vinou svých kolonizátorů, to není vůbec extrémní. Tohle je něco, o čem naše vládnoucí třída rozhodla, že bude normální.“

Bushnell, který býval anarchista, tváří v tvář ryzímu pokrytectví imperialistů hlásajících „demokracii“ a „lidská práva“ zatímco ozbrojují Netanjahuův vražedný režim na maximum, správně připsal vinu těm, komu patří: vládnoucí třídě. Na videozáznam Bushnellových posledních okamžiků, kdy se blížil k bráně izraelského velvyslanectví je otřesný pohled. Původně jej na Twitchi vidělo jen několik desítek diváků, následně zveřejněný záběr však viděly miliony lidí.


I když plameny pohltily jeho tělo, Bushnell vykřikl jeho poslední slova: „Osvoboďte Palestinu! Osvoboďte Palestinu!“ Kromě této scény, kde se mladý muž ve svých nejlepších letech vzdává všeho, aby upozornil na utrpení palestinského lidu, zachycuje videozáznam také buď policistu v civilním oděvu nebo člena ochranky velvyslanectví mířícího na umírajícího muže pistolí s požadavkem, aby „lehl na zem“.



Narážky médií


Úřady a média se okamžitě hanebně snažily situaci zbytečně komplikovat a znepřehlednit používáním typického Orwellovského Newspeaku, na který jsme si od počátku války proti Gaze tak zvykli.


ABC News hovořilo o „zjevném ‚politickém protestu'“, přičemž uvozovky jsou zcela jejich vlastní. Jiní poznamenali, že „žádní zaměstnanci izraelského velvyslanectví nebyli zraněni“ a že byl povolán tým pro zneškodňování výbušnin, aby zkontroloval „podezřelé vozidlo“ v oblasti – narážky, které naznačují, že bezpečnost velvyslanectví a jeho zaměstnanců byla nějakým způsobem ohrožena.


Washingtonská metropolitní policie mezitím zveřejnila zprávu o incidentu, v níž se hovoří o muži s „psychickými potížemi“, který se pohyboval před ambasádou chvíli před Bushnellovým sebeupálením. Tajná služba oznámila, že obdržela hlášení o někom, kdo „zažívá možnou zdravotní pohotovost nebo nouzovou situaci týkající se duševního zdraví. “ Mnozí novináři poslušně převzali tohle vyprávění ve špinavé snaze podkopat Bushnellův protest tím, že naznačili, že šlo o jednání člověka, který nebyl zdravého rozumu.


Tyto činy nebyly důsledkem duševní choroby, ale hluboké frustrace a hněvu, stejného pocitu, kterým hoří srdce milionů pracujících a mládeže. Je nám zle z masového vraždění a ze lží přicházejících z kapitalistických médií a od politiků v USA i všude jinde, kteří se pokoušejí pošpinit pověst těch, kdo stojí na straně Palestiny, zatímco oni ospravedlňují tento Izraelský masakr.


Bushnellovo poselství světu nebylo pouze a jednoduše poselstvím hněvu. Ukázalo zoufalou, vroucí potřebu něco udělat proti vší této nespravedlnosti. Ve svém posledním příspěvku na sociálních sítích napsal Aaron silná slova:


„Mnozí z nás si kladou otázku: ‚Co bych dělal, kdybych žil v době otroctví? Nebo v době, kdy na jihu Spojených Států platily zákony Jima Crowa? Nebo v době apartheidu? Co bych dělal, kdyby moje země páchala genocidu? ‘Odpověď zní: Děláte to. Právě teď. “

Tváří v tvář hrůzám imperialismu cítí miliony lidí potřebu jednat. Ale jako jednotlivci se zdáme být bezmocní, zdá se, že nedokážeme zastavit drtivou sílu imperialistického molochu.


Nelze si představit silnější příklad individuálního protestu, než byl protest Aarona Bushnella, který bude navždy vzpomínán. Nyní je zapotřebí organizovaného projevu, který všechen tento hněv shromáždí do mocné, nepřemožitelné síly: revoluční strany, která se dokáže tomuto prohnilému kapitalistickému systému postavit, svrhnout ho a spolu s ním i celou bandu imperialistických válečných zločinců, od Bidena po Sunaka, Macrona, Scholze, Trudeaua – všechny z nich.



Revoluční vulkán


O dopadu Bushnellovy smrti svědčí obrovský příval sympatie a podpory na jeho sociálních sítích. Solidární vzkazy od tisíců komentátorů odhalily, jak hluboce byly jeho činy pociťovány:


„Cítil jsem to, co cítíte vy. Zdá se, že nikdo neposlouchá a nikdo se nezajímá dost na to, aby tuto genocidu zastavil.“

„Styďte se, Joe Bidene. Styďte se, Blinkene. Vy vrazi!“

„Zapálení tvého zdravého těla bude počátkem výbušné revoluce, která zastaví nespravedlnost a podpoří utlačované.“

Bushnellovy výkřiky o svobodné Palestině se budou ozývat ještě dlouho po jeho smrti. To, co je zapotřebí, je přesně to, co zmiňuje výše uvedený komentář, „Revoluční erupce vulkánu“, která by usměrnila spravedlivý hněv těch, kteří se vzpírají neustálému útlaku způsobenému kapitalismem a imperialismem doma i v zahraničí.


Bushnellův protest je nejnovějším v dlouhé historii sebeupalování proti imperialistické válce a útlaku. Podobné protesty byly slavně uskutečněny během války ve Vietnamu, a to jak americkými, tak vietnamskými demonstranty.

V nedávné době došlo k sebeupálení tuniského pouličního prodavače Mohameda Bouaziziho, přesněji v roce 2010. Tento čin na protest proti drtivé chudobě a ponížení, které on, stejně jako miliony dalších, utrpěl v rukou režimu bylo poslední kapkou pro počátek revolučního hnutí, které vypuklo v Tunisku a předznamenalo Arabské jaro a pád několika diktátorů.



/library.ucsd.edu


Dnes ničení Gazy radikalizuje miliony lidí na Blízkém východě. Režimy v celém regionu visí na vlásku a blíží se možnost nového Arabského jara, což imperialisty děsí. Podobné revoluční vývoje jsou na denním pořádku po celém světě. Otázka Gazy se stala klíčovým faktorem radikalizace stovek milionů lidí.


Všude panuje stejná nálada. Je potřeba organizace a jasného revolučního programu k vyvlastnění kapitalistů a provedení komunistické revoluce. Jen to může proměnit vztek a zoufalství v revoluční naději a sílu, která změní společnost.


Osvoboďme Palestinu!

Intifáda až do vítězství!

Revoluce až do vítězství!


Překlad kontaktu z Ostravy. Původně publikováno na marxist.com


77 zobrazení
bottom of page