top of page
Vyhledat

Propusťte Rawala Asada!


Následující text je v angličtině publikován na stránce pakistansolidarity.org. Jakožto česká pobočka IMT jsme byli vyzváni k šíření informací ohledně zatčení Rawala Asada, a k zapojení se do kampaně za jeho propuštění, kterou iniciuje naše internacionála, a do níž se mimo jiné již zapojili třeba poslanci z Die Linke, a italští dopravní odboráři.


Přestaňte zatýkat aktivisty za pobuřování a vykonstruovaná policejní obvinění

Dne 11. února 2019 učinila Pákistánská policie - známá pro svá protizákonná zatýkání, brutalitu a vraždy nevinných lidí - razii v Multanské kanceláři studentů z Progressive Youth Alliance, přičemž některé z nich zatkla. Objevila se různá obvinění z nejrůznějších trestných činů, mimo jiné za pobuřování. Někteří studenti získali možnost dostat se ven na kauci, ovšem Rawal Asad je stále držen ve vězení, a existuje riziko, že jej bude policie ve vězení mučit, a že dostane doživotní trest. Jeho jediným zločinem je, že je aktivistou který se snaží organizovat studenty a pracující proti nespravedlnostem ze strany univerzitních autorit, zaměstnanců, a státních institucí. Aktivisté byli zatčeni okamžitě poté, co se zapojili do solidárního protestu svolaného hnutím Pashtun Tahafuz (PTM) v Multanu. Protestovali proti vraždě jednoho z jejich vůdců - Armana Luniho - který byl univerzitním profesorem, a který byl mučen několik dní nazpět ze strany policie. Arman následkem mučení zemřel.


Rawal skandující slogany v solidaritě se zavražděným studentským aktivistou

Rawal Asad je vysokoškolským studentem a politickým aktivistou na vládní Emersonově univerzitě v Multanu. Již od časů střední školy byl zapojen do protestů proti zvyšování poplatků, za obnovu studentských odborů a do mnoha dalších otázek spojených se studentstvem. Momentálně je aktivním v hnutí pracujících, a je vždy v čele dělnických bojů a protestů pracujících za jejich práva, včetně bojů proti privatizaci zdravotnictví, proti nevyplácení mezd a mnoha dalších. V Pákistánu pozvednutí hlasu proti nespravedlnosti znamená tak významný zločin, že jsou nyní jeho viníci obžalováváni za pobuřování.

Pákistánští šéfové a stát neustále užívají zákonů z koloniální éry k utlačování pracujících, studentů a odborářů skrze policejní složky, které jsou jedny z nejvíce zkorumpovaných a brutálních které existují. Za zavražděného Armana Luniho bylo organizováno několik protestů, nicméně zadržení lidé byli okamžitě propuštěni bez vážnějších obvinění. Stát je vyděšen z toho, že aktivisté jako Rawal Asad dokáží organizovat tento hněv, a vést studenty a pracující proti státu, jeho brutalitám a útlaku ze strany jeho institucí. To je ten důvod proč slouží jako oběť, a může čelit dlouhodobému pobytu za mřížemi. Pákistánská odborová kampaň apeluje na studenty, pracující a jejich organizace, aby vyjádřili svou solidaritu s Rawalem a jeho rodinou, zatímco prožívá nejhorší období jejich životů bez svého uvězněného syna, bojíce se o jeho život.

Prosíme Vás o zaslání solidárních zpráv jeho rodině skrze tuto kampaň (contact@pakistansolidarity.org), a zároveň zpráv požadujících Rawalovo okamžité propuštění místním velvyslancům, premiérovi Imramovi Khanovi nejvyššímu soudci. Prosíme o přeposlání veškeré korespondence na contact@pakistansolidarity.org ke sledování průběhu kampaně.

Kontakty na poslání zpráv:

Pákistán - Velvyslanectví Pákistánské islámské republiky v Praze

Střešovická 56/854, 162 00 Praha 6 - Střešovice

Telefon- 233 312 868

Fax- 233 312 885

E-mail- parepprague1@outlook.com

Web: www.mofa.gov.pk/czechrepublic

Vedoucí úřadu J.E. p. Israr HUSSAIN

Provozní hodiny úřadu: 09.00 - 17.00 /Po-Pá/

Konzulární oddělení

Provozní hodiny úřadu09.00 - 12.00 /Po-Pá/

Premiér Pákistánu

Imran Khan Email: info@pmo.gov.pk Address: P.M Secretariat, Constitution Avenue, G-5/2, Islamabad, Pakistan Telefon : (+92-51) 9222666, 9225404, 9202759

Pákistánský nejvyšší soud

Soudce Asif Saeed Khan Khosa Email: mail@supremecourt.gov.pk Adresa: Supreme Court of Pakistan Constitution Avenue, G-5/2 Islamabad, Pakistan Telefon: +92 51 92 20 581-600

Prosíme o zasílání podnětů místním hnutím studentů a pracujících požadující okamžité propuštění Rawala Asada, a okamžité ukončení všech obvinění proti němu.

Vzor dopisu k zaslání pákistánským úřadům

Velvyslanci Pákistánu v Praze neumí česky.

Dear (název organizace - prime minister, supreme court, Pakistan embassy),

I would like to bring to your kind notice that police in Multan city has arrested and put fake charges on a student leader and social activist Rawal Asad on 11 February 2019. His only crime is that he was attending and showing solidarity with Pashtun Tahaffuz Movement rally organised against the extra judicial killing of Professor Arman Loni in Loralai Baluchistan. Rawal is held in prison for an indefinite period with unnecessary court delays in granting him bail and releasing him from police.

We in (název organizace za kterou píšete) condemn this act of barbarity against social activists in Pakistan and demand the release of Rawal Asad from jail and also that all fake charges including sedition should be dropped.

Rawal Asad is a committed social activist and is always at the forefront standing shoulder to shoulder with students and workers in supporting their peaceful struggles. We expect that the state should protect such activists as they are the only hope for poor and oppressed people of Pakistan.

We will be waiting for your cooperative response.

Kind regards,

(Vaše jméno)

7 zobrazení
bottom of page