top of page
Vyhledat

Pokus o převrat ve Venezuele. Guaidó prohlásil sám sebe prezidentem


Jak jsme již dříve reportovali, ve Venezuele probíhá pokus o převrat podporovaný světovým imperialismem a jeho nohsledy z Limského kartelu, vykonávaný jejich loutkami - venezuelskou opozicí. 23.ledna 2019 tento puč dospěl do vyšší fáze vývoje, kdy federální zastupitel státu Vargas ve Venezuele Guaidó složil přísahu jako "prezident pověřený správou republiky".


Odpověď Bílého domu na sebe nenechala dlouho čekat. Jako by to bylo načasováno s realizací plánu, jeho úředníci prohlásili na Twitteru, že Trump oficiálně uznal Guaida jakožto prozatimního prezidenta Venezuely:

President @realDonaldTrump has officially recognized the President of the Venezuelan National Assembly, Juan Guaido, as the Interim President of Venezuela.

— The White House (@WhiteHouse) January 23, 2019

Podobně se i generální tajemník Ministerstva kolonií USA (OAS) Almagro okamžitě vyjádřil na podporu pučistů, zatímco den předtím uznal jmenování Guaida Národním shromážděním Venezuely jako jejich ambasadora.

Tváří v tvář imperialistickému vměšování, prezident Maduro oznámil ukončení vztahů s vládou USA, a dal jejímu diplomatickému personálu 72 hodin na opuštění země. Na to odpověděl loutkový prezident Guaidó prohlášením, ve kterém požadoval, aby všechen diplomatický personál pokračoval v práci ve Venezuele.

#Comunicado para todas las Embajadas presentes en Venezuela.

Responsablemente les digo que somos una nación soberana y seguiremos manteniendo las relaciones diplomáticas con todos los países del mundo.

Seguimos firmes en retomar el Orden Constitucional. pic.twitter.com/XODgm9rFbB

— Juan Guaidó (@jguaido) January 23, 2019

Během tohoto procesu volal po eskalaci imperialistického vměšování.

Marco Rubio, senátor USA, známý svým otevřeným nepřátelstvím vůči Bolívariánské revoluci, se rovněž zapojil do podpory puče, kdy volal po vyhoštění diplomatů Venezuely, a jejich nahrazení těmi, které uzná za vhodné její loutkový prezident.

Lucha de Classes, Venezuelská sekce Mezinárodní Marxistické Tendence jasně prohlásila, že je proti politice vlády Nicolase Madura, jelikož snahy jeho vlády o smiřování třídních rozporů nevedou k ničemu více, než k přesouvání čím dále tím větší váhy břemena krize na pracující, dusí revoluční iniciativu mas, odevzdává výdobytky revoluce a dláždí cestu k vítězství reakci.

Stejně tak dáváme jasně najevo naše kategorické odmítnutí převratu podporovaného osou Trump-Bolsonaro-Almagro, a jejich pohůnky z Limského kartelu. Příchod reakční opozice k moci, podporované světovým imperialismem, by znamenal katastrofu pro chudé, a všechny pracující z ekonomického, sociálního, politického a rovněž demokratického pohledu. Není možné si nic nalhávat. "Přechodný plán" načrtnutý Národním shromážděním mluví jasně ve prospěch privatizací všech znárodněných společností, masivního propouštění ve veřejném sektoru, a ve své zřejmé podstatě pro zavedení protidělnické a prooligarchické politiky.

Odmítněme tento puč podporovaný imperialisty!

Jediný způsob jak bojovat s tímto reakcionářským pučem stojí na bázi revoluční energie pracující třídy a chudého rolnictva. V každé městské čtvrti a vesnici musí být ustaveny milice, a stejně tak i v každé továrně a místní komunitě. Továrny by měly být znárodněny, a předány pod kontrolu pracujících. Latifundie by měly být okupovány a bráněny silami brigád Lidové obrany, které již existují v různých státech země.


Maduro v paláci Miraflores

Pro efektivnější boj s pučem je třeba zároveň zlikvidovat ekonomickou moc bankéřů a byznysmenů, kteří puč financují. Je třeba vyvlastnit všechny velké a nadnárodní společnosti, které se do puče zapojují. Musí probíhat okupace všech paralyzovaných a poloparalyzovaných společností aby se obnovila jejich činnost pod kontrolou pracujících na bázi demokratického plánu produkce, aby došlo k zajištění potřeb většiny obyvatelstva. Konec domluvám s kapitalisty! Požadujeme znárodnění bank, velkých společností a velkých pozemků, a jejich přesunutí pod kontrolu pracujících, a organizovaných rolnických komunit.

Úkol rozdrcení puče je úzce spjat s úkolem uspokojení potřeb pracujících lidí, což může být dokázáno pouze na bázi odvrhnutí politiky paktů, vyjednávání a ústupků vůči buržoazii, která puč organizuje, a zavedení politiky, která upřednostňuje zájmy většiny pracujících lidí nade vše ostatní.

Není čas na pochyby. Imperialismus, který dosud útočil na venezuelské obyvatelstvo skrze ekonomické sankce a finanční blokády, navýšil svou činnost, a vstoupil do rozhodující fáze jeho rozvratných plánů. Proto apelujeme na všechny obyvatele naší planety, na pracující a studenty, aby se mobilizovali proti tomuto reakcionářskému a imperialistickému puči, skrze vyjádření svých protestů na ambasádách a konzultátech v USA, Kanadě, a ve všech dalších zemích.

Ruce pryč od Venezuely!

Za vyvlastnění buržoazie!

Yankees go home!

11 zobrazení
bottom of page